În momentul de față, la nivel mondial există 425 de milioane de persoane care trăiesc cu diabet zaharat, dintre care de 58 de milioane sunt locuitori ai Europei. Predicțiile sunt cât se poate de dezamăgitoare, deoarece arată o creștere la nivel mondial cu aproape 50% a numărului de cazuri, în ultimii 20 de ani. Sunt cifre prezentate de Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, în cadrul sesiunii speciale dedicate diabetului zaharat în cadrul celei de-a 25-a ediții a Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Spitale Publice, care s-a desfășurat în perioada 10 – 12 mai  2019, la Poiana Brașov.
“Situația arată așa: 1 din 11 adulți la nivelul globului are diabet zaharat. Vorbim de grupa de vârstă 20-79 de ani, o grupa de vâstă eterogenă. Dacă e să facem legătura cu ce se întâmplă cu grupele de vârstă îmbătranite – 50, 60, 70 de ani – aici vom vedea o prevalență mult mai mare. Una din două persoane care au diabet nu ia tratament, timp în care diabetul își aduce consecințele nefaste asupra stării de sănătate. Vorbim de o diagnosticare datorată lipsei simptomatologiei în stadii incipiente a diabetului zaharat și una din 6 sarcini care este afectată de prezența diabetului zaharat stațional”, a afirmat Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar.
El a atras atenția că diabetul a devenit principala cauză de orbire (și nu afecțiunile oculare), dar și principala cauză care duce la apariția situației de dializă. Neuropatia diabetică este o cauză principală care poate să ducă la amputații, iar dacă se face referire la amputațiile non-traumatice diabetul este de asemenea principalul vinovat.
“Toată această incidență crescută a diabetului, a complicațiilor lui duce la o creștere continuă a costurilor legate de îngrijirea sănătății pentru pacienții noștri și la o serie de consecințe indirecte a diabetului care au legătură cu decese provocate. Vorbim de anul 2017, în care la fiecare 6 secunde aam avut o persoană decedată din cauze ce țin de diabetul zaharat sau complicațiile sale. Mai mult decât atât, aproximativ jumătate din aceste decese apar la persoane sub 60 ani. Deci este o cauză de exces de mortalitate care apare la vârste tinere”, menționează Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara .
Acesta a prezentat o serie de date statistice conform cărora unu din patru români cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani au tulburări de metabolism glucidic. Cea mai scăzută prevalență a diabetului a fost întâlnită în regiunea Banatului iar cea mai crescută în regiunea limitrofă Bucureștiului.

“Trebuie să vorbim și de acel diabet al copilului și adultului tânăr, care este perpetuu de-a lungul vieții. În această situație avem o incidență de 10,9 / 100.000 pe an, care are o tendință îngrijorătoare, de continuă creștere și aici apar o serie se semne de întrebare deoarece știm cu toții că diabetul tip I nu apare din cauza factorilor ce țin de stilul de viață. Și atunci ne punem întrebarea dacă nu cumva anumite substanțe, alimente pe care le consumăm și anumiți factori de mediu pe care nu îi cunoaștem ne predispun la o creștere mai mare a incidenței acestui tip de diabet”, a conchis Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar.