Diabetul de tip 1 nu poate fi vindecat si cu toate ca exista foarte multe optiuni de tratament disponibile, bolnavii sustin ca este foare dificila gestionarea acestei boli. O noua tehnologie, aparuta de curand, ar putea reduce aceasta dificultate de control permanent al bolii.
Diabetul de tip 1 poate avea un impact semnificativ asupra vietii unei persoane, deoarece oamenii trebuie sa-si monitorizeze in mod regulat nivelul de zahar din sange pentru a se asigura ca acesta nu creste sau scade la un nivel periculos.
In prezent, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 isi masoara nivelul glicemiei prin inteparea degetului de mai multe ori pe zi sau purtand un monitor de glucoza. In functie de valori, este posibil sa fie nevoiti sa isi administreze insulina prin injectare sau cu ajutorul pompelor de insulina.
Acum insa, o noua forma de tehnologie a fost testata si prezentata in New England Journal of Medicine ar putea inlocui pe cele conventionale.
Insulina automata
Aceasta noua tehnologie a implicat un anumit tip de pancreas artificial. Testele au folosit dispozitive care monitorizeaza si regleaza constant nivelul glicemiei. In momentul in care monitorul detecteaza ca o persoana are nevoie de insulina, o pompa elibereaza hormonul in organism.
Noul pancreas artificial este numit Control-IQ si foloseste algoritmi pentru a ajusta automat doza de insulina necesara pe parcrusul zilei.
“Pentru a face gestionarea diabetului zaharat de tip 1 mai usoara si mai precisa, aceasta tehnologie ar putea reduce povara zilnica la care sunt supusi bolnavii, reducand in acelasi timp si complicatiile diabetului, inclusiv boli de ochi, nervi si rinichi”, spune Dr. Griffin P. Rodgers, directorul Institutului Național de Diabet, Boli Digestive și Renale din SUA.
Durata studiului a fost de 6 luni si a facut parte dintr-o cercetare mult mai ampla, cunoscuta sub numele de Studiul Circuitului Inchis al Diabetului International. Acesta a implicat testarea sistemului de pancreas artificial pentru a determina o varietate de factori, cum ar fi siguranta, eficacitate si modul de utilizare.
Pentru acest test au fost recrutate 168 de persoane cu diabet de tip 1 si varsta minima de 14 ani. Cercetatorii au ales ca peste 100 de persoane sa utilizeze sistemul de Control-IQ, iar 56 de persoane au format un grup de control care a folosit terapia cu pompa augmentata cu senzori, deoarece aceasta terapie nu modifica automat dozele de insulina.
Control asupra participantilor 24 de ore din 24
Cercetatorii au fost interesati de perioada in care nivelul glicemiei atinge un interval dorit, intre 70 si 180 mg/dl. Rezultatele au aratat ca nivelul de zahar din sange ale persoanelor care au utilizat sistemul Control-IQ a fost in intervalul tinta cu o medie de 2,6 ore pe zi mai mult decat metoda folosita anterior. Cei care au utilizat terapia cu pompa de insulina nu au vazut nicio schimbare notabila pe parcursul studiului.
Acest sistem a imbunatatit controlul glicemiei participantilor atat pe timp de noapte cat si pe timp de zi. Acesta este un progres important pentru persoanele carora le scade semnificativ nivelul glicemiei atunci cand adorm. Niciun participant din cele doua grupuri nu a prezentat cazuri severe de hipoglicemie (nivel foarte scazut de zahar in sange)
“Aceste descoperiri indica faptul ca acest sistem are potentialul de a imbunatati sanatatea persoanelor care sufera de diabet zaharat tip 1”, spune Dr. Guillermo Arreaza-Rubín, director al Programului de tehnologie pentru diabet zaharat NIDDK.
Echipa de cercetatori care a realizat testul a transmis rezultatele la Administratia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA si acum asteapta sa afle daca dispozitivul poate fi introdus pe piata.
Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com