De Ziua Mondială a Inimii, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează Cardio Metabolic Suport, proiect pilot destinat locuitorilor din Bucureşti – Ilfov, cu obiectivul de a evalua riscul de boli cardiovasculare, diabet, boală cronică de rinichi. în perioada septembrie 2024-iunie 2025.
Proiectul are următoarele obiective:
  • Calcularea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, boala cronica de rinichi in perioada urmatoare potrivit un calculator online, dezvoltat de dr. Ioana Daha, medic cardiolog si dr. Daciana Toma, medic de familie
  • Oferirea de informații si asistarea persoanelor identificate cu risc în călătoria lor spre investigații și diagnostic la medicul specialist. Totodată, vom acompania la medic persoanele cu dizabilități sau care au dificultăți în a ajunge la consultații.
  • Formarea unei rețele alcătuită din: medici de familie, medici cardiologi, diabetologi, nefrologi, endocrinologi, laboratoare etc., care să ofere pacienților servicii decontate CNAS, cu scopul diagnosticării precoce și managementul corect al afecțiunilor cardiovasculare, diabet, obezitate, boală cronică de rinichi.

Grup țintă: persoane între 30 și 60 de ani.

Cum vom face asta?

  1. Prin intermediul medicilor de familie, care se vor adresa in special acelor persoane din lista care nu vin in mod frecvent la cabinet.
  2. Comunicăm public proiectul, mesajul pentru persoanele care ajung la medic și sunt identificate cu risc pentru bolile menționate fiind acela de a ne contacta prin telefon și email pentru mai multe informații și suport în efectuarea programării.

Beneficii pentru pacienți

In proiect, beneficiile pacientului sunt: chemare pentru evaluarea riscului pentru boli cardiovasculare/diabet/renale/obezitate, posibilitatea de a beneficia de programre daca este descoperit cu risc, posibilitatea de a apela call center-ul COPAC pentru a afla alte informatii, posibilitatea de acompaniere pentru persoanele cu dizabilitati sau cele care nu se descurca, posibilitatea de a sta de vorba cu medici/psiholog dupa diagnosticare.

 

Chestionarul de evaluare a riscului se poate completa aici.

 

Sursa: COPAC