​Persoanele vulnerabile și cu un risc mare de complicații și deces sunt cele cu diabet. De ce? “Virusul SARS-Cov-2, ca majoritatea virusurilor, infectează și afectează mai sever persoanele care au o imunitate mai scăzută. Copiii, bătrânii si persoanele cu mai multe boli concomitente (comorbidități) prezintă o imunitate scăzută comparativ cu adulții tineri sănătoși. Totuși, în ciuda imunității scăzute copiii nu sunt afectați decât în cazuri excepționale și atunci fac forme ușoare”, spune dr. Nicolae Mircea Panduru, medic diabet, nutriție și boli metabolice. Cum se explică acest lucru?

Rata scăzută de infecții și severitatea ușoară – moderată a infecției la copii spre deosebire de bătrâni și persoanele cu comorbidități se explică prin modul în care virusul intră în organism, mod ce nu ține numai de imunitate, ci și de proteina de care se leagă virusul pentru a intra în organism – proteina ACE 2 (enzima a 2-a de conversie a angiotensinei).

Atât ACE 2 cat si ACE 1 sunt două enzime cheie ce fac parte din sistemul renina angiotensina aldosteron (RAA) care controlează tensiunea arterială și permeabilitatea vasculară. Activitatea sistemului RAA este crescută în diabetul zaharat tip 1 si5 tip 2 și conduce la hipertensiune, boală renală și boală cardiovasculară.

Cititi articolul integral pe HotNews.ro