În cadrul webinarului CASPA din 19 noiembrie, Cristina Costin, Director General al AMS Laborator Genetic SRL, a vorbit despre importanța aplicației MedX în domeniul geneticii, subliniind potențialul acesteia de a transforma informațiile complexe în resurse accesibile pentru pacienți și medici.
„Noi activăm din 2016 în domeniul tehnicilor de testare genetică, adresându-ne viitoarelor mămici, pacienților cu boli rare (în special copii), dar și pacienților oncologici. În această perioadă, am observat numeroase reacții din partea pacienților și medicilor trimițători, ceea ce ne-a determinat să căutăm soluții pentru a veni în ajutorul lor,” a explicat Cristina Costin.
Unul dintre principalele obstacole identificate a fost dificultatea înțelegerii rapoartelor medicale, chiar și atunci când acestea erau traduse în limba română. „În genetică, nu există intervale de referință, așa cum există în alte domenii, cum ar fi biochimia sau hematologia. Acest lucru creează confuzie, mai ales în cazul viitoarelor mămici,” a menționat Costin.
Pentru a atenua anxietatea pacienților, laboratorul a început să furnizeze scrisori explicative redactate de medici geneticieni, traduse în termeni simpli, precum și recomandări pentru următorii pași. „Nu luăm locul medicului curant, ci sfătuim pacientul să se ducă mai departe, către investigații suplimentare,” a precizat ea.
Pentru a folosi aplicația trebuie să accesați https://medx.appcenter.ro/. MedX este o aplicație web, dar poate fi utilizată fără probleme și de pe telefonul mobil.
Componenta educațională a aplicației MedX este esențială
În cazul pacienților oncologici, complexitatea rapoartelor este o provocare, inclusiv pentru medici. „Am creat un sumar al acestor rapoarte, pentru a extrage esențialul și a-l comunica pacientului într-un mod accesibil. Astfel, am redus anxietatea pacienților și le-am oferit o cale clară de acțiune,” a adăugat Costin.
Această abordare s-a dovedit utilă și în cazul pacienților cu boli rare sau al viitoarelor mămici, care sunt, de obicei, foarte sensibili la informațiile primite.
Cristina Costin a remarcat imediat potențialul aplicației MedX în acest context. „Este un domeniu în plină expansiune, iar aplicația are capacitatea de a face informațiile genetice accesibile atât medicilor, cât și pacienților. Componenta educațională este esențială, deoarece nu doar că rapoartele sunt traduse, ci și explicate, ceea ce ajută pacienții să își înțeleagă mai bine starea de sănătate,” a spus ea.
Un aspect critic este confidențialitatea datelor. Costin a subliniat că aplicația respectă cele mai înalte standarde de securitate și anonimizare: „Pacienții pot fi liniștiți că datele lor nu ajung la terți, cum ar fi companii din industria medicală sau farmaceutică. Ne dorim ca aplicația să fie utilizată cât mai mult, nu doar de pacienți, ci și de medici.”
Totodată, aplicația poate sprijini cadrele medicale, în special pe cele din specialități care nu au tangențe frecvente cu genetica. „ Medicii întâmpină dificultăți în interpretarea rapoartelor medicale din specialități cu care nu au tangențe frecvente. Un raport genetic de nișă poate fi la fel de confuz pentru un medic de familie pe cât este pentru pacient. Iată de ce splicația noastră ar putea fi adoptată într-un procent mult mai mare de către cadrele medicale. Mai mult, MedX poate contribui la creșterea nivelului de înțelegere și la îmbunătățirea colaborării între specialități,” a concluzionat Cristina Costin.
Intervenția Cristinei Costin a evidențiat cât de importantă este tehnologia în reducerea barierelor în interpretarea informațiilor medicale complexe, deschizând noi perspective pentru o mai bună comunicare și educație în sănătate.
Despre Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți din România
Webinarul dedicat prezentării aplicației MedX a fost organizat de Caspa.ro, comunitatea asociațiilor de pacienți dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015 și dedicată susținerii activității și creșterii vizibilității asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Comunitatea dispune și de propria platformă www.caspa.ro, de pe care pleacă săptămânal un newsletter dedicat, la care vă puteți abona aici: https://www.caspa.ro/newsletter/.