Alimentele diferite (chiar cu acelasi numar de carbohidrati) afecteaza nivelul de zahar din sange in moduri diferite. Glicemia depinde nu numai de tipul si cantitatea de carbohidrati mancati, ci si de insulina sau medicamente luate, ori de nivelul de activitate fizica. 

Un jurnal alimentar te poate ajuta intr-o masura foarte mare, cel putin in primii ani de la diagnostic. Medicul poate lucra cu tine conform acestui jurnal si pentru a-ti corecta medicatia sau pentru a remarca in ce fel reactionezi tu personal la anumite alimente ori la insulina. In plus, jurnalul alimentar este o metoda foarte buna de autocunoastere. Daca, de exemplu, observi ca glucoza din sange este mai mare dupa ce mananci cartofi, atunci iti poti planifica o schimbare a portiei data viitoare cand mananci cartofi sau poate a dozei de insulina.

Nu te condamna daca ai facut o greseala in numararea carbohidratilor. La inceput oricum aceasta sarcina pare stresanta, iar la un moment dat poate deveni chiar coplesitoare. Nu te da insa batut si in curand vei remarca o obisnuinta a calcularii portiilor. Aminteste-ti ca gestionarea diabetului inseamna mai mult decat a ne gandi la mese. Invatarea lucrurilor despre carbohidrati este importanta deoarece acestia au efectul cel mai direct asupra glucozei din sange.

 

Materialul integral pe: Viatacudiabet.ro