Creierul uman poate fi antrenat pentru a declanșa un nivel mai scăzut de alertă și anxietate pe durata unei investigații de rezonanță magnetică nucleară. La această concluzie a ajuns NARA CELL T, într-un studiu realizat pentru Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, în cadrul căruia a fost analizat impactul unei melodii special create pentru reducerea nivelului de anxietate din timpul unui RMN.
Procedura de rezonanță magnetică nucleară, deși o intervenție modernă, non-invazivă, nedureroasă și complet sigură, reprezintă o sursă majoră de anxietate pentru o mare parte a pacienților. Factori precum spațiul restrâns și sunetele intense pot crea un nivel ridicat de disconfort, afectând starea pacientului pe durata intervenției și, în final, calitatea procedurii și a rezultatului.
Conform Nara T Cell, până la 40% dintre subiecții care au realizat o investigație RMN experimentează anxietate la un nivel peste cel moderat în timpul achiziției, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale amânării sau anulării programărilor.
Însă, studiile recente arată că pacienții care pot auzi muzică în sunetele unui aparat sunt mai puțin predispuși să facă un atac de panică sau să experimenteze o stare de anxietate. De aceea, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, împreună cu experți medicali și cercetători, a vrut să vadă cum poate fi folosit mediul auditiv pentru a pregăti modul în care creierul percepe zgomotele unei examinări prin rezonanță magnetică.
Împreună cu Marius Moga, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria a creat Music to my brain, un proiect muzical care integrează sunetele puternice ale unui RMN într-o melodie menită să ajute pacientul să se relaxeze înaintea acestei investigații și să aibă o experiență mai plăcută pe durata acesteia.
„Secretul este linia melodică. Orice linie melodică bună, fredonabilă, va binedispune oamenii. Cu toții știm că ni se reduce cortisolul atunci când fredonăm ceva. Prin această melodie, noi încercăm să îmbunătățim experiența de a merge la RMN, oferindu-le oamenilor să asculte ceva premergător acestei experiențe. Prin această melodie noi modelăm sunetul de RMN în ceva armonios care o să modifice starea pe care o ai în timpul examinării, dacă ai ascultat piesa înainte”, a spus Marius Moga.
Cum funcționează melodia?
„Prin ascultarea melodiei, creierul se împrietenește cu sunetele stranii ale bobinei electromagnetice, iar atenția este deturnată dinspre un pericol inexistent spre procesarea muzicii, care este foarte pozitivă și scade nivelul de anxietate. Prin ascultare repetată a melodiei înainte de RMN, subiecții își antrenează creierul să declanșeze imaginația muzicală, transformând RMN-ul într-un instrument muzical, secvențele sonore din RMN se rearanjează sub forma unei melodii. Astfel, în timpul procedurii, pacientul nu va mai percepe niște zgomote izolate, imprevizibile și amenințătoare, ci se joacă cu sunetele RMN-ului, transformându-le în muzică”, a spus Alexandru Berceanu, cercetător și conf. univ. (NARA T CELL).
„Sunetele care sunt neașteptate produc o stare de anxietate, problema este că în rezonanță magnetică, când schimbăm secvențele, omul se află în fața unor sunete care se schimbă si apare o stare de neliniște pentru că nu se așteptă la ce urmează. De aceea, în procesul de creare a acestei melodii, s-a plecat de la sunetele pe care aparatul de rezonanță magnetică le produce, și au fost reașezate într-o variantă mai melodioasă care le face mai prietenoase, mai accesibile”, a spus doctor Adina Chiriță, Medic Primar Radiologie-Imagistică Medicală, în cadrul Rețelei Regina Maria.
Prin intermediul Music to My Brain, Rețeaua de Sănătate Regina Maria demonstrează angajamentul său față de sănătatea și binele pacienților săi, aducând confort și liniște în timpul procedurilor medicale esențiale.
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 16 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.
Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 27 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 800.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit mai mult de 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.
REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate dintre județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 de clinici partenere. Compania reunește peste 9.600 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de aproximativ 6,5 milioane de pacienți.
În ultimul deceniu, 625.000 de recenzii au fost acordate de pacienți medicilor REGINA MARIA, printr-un sistem unic de acordare a feedback-ului, ajungând astfel la o medie de 9,54 la nivelul Rețelei.
În 2023, compania a lansat un nou proiect medical – EXAVET, primul laborator de Analize și Imagistică Veterinară din cadrul REGINA MARIA, marcând intrarea pe o piață nouă pentru liderul în calitatea serviciilor medicale din România. Rețeaua este, totodată, lider în digitalizarea sănătății în România aplicația medicală REGINA MARIA fiind cea mai descărcată și utilizată aplicație de acest tip, cu aproape 1,4 milioane de conturi de pacienți.