Un studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open raportează că respectarea unui plan alimentar  ”intermitent fasting” poate îmbunătăți controlul glicemic, precum și pierderea în greutate pe termen scurt.

„În acest studiu clinic randomizat pe 405 adulți, abordarea postului intermitent a obținut un control glicemic mai bun pe o durată de 16 săptămâni, în comparație cu metformină și empagliflozin”, scriu autorii studiului.

 

Postul intermitent și diabetul de tip 2

Studiul a implicat 405 adulți din China care aveau obezitate sau erau supraponderali. Participanții au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în anul precedent. Participanții au fost alocați aleatoriu pentru a primi fie metformină, empagliflozină, fie un plan alimentar  bazat pe post intermitent pentru o perioadă de 16 săptămâni.

Toți participanții au primit, de asemenea, îndrumări cu privire la exerciții fizice, dietă și educație pentru diabet la fiecare patru săptămâni.

Cei din grupul cu post intermitent au avut două zile non-consecutive în fiecare săptămână în care au folosit înlocuitori de masă. Înlocuitorii de masă sunt alimente sau băuturi preambalate care pot fi folosite pentru a oferi energie în locul unei mese obișnuite. În zilele de înlocuire a mesei, participanții au avut un înlocuitor de masă în loc să mănânce trei mese obișnuite. Aceasta a însemnat un aport de 500 de calorii pentru femei și 600 de calorii pentru bărbați.

În celelalte cinci zile, participanții au fost încurajați să-și monitorizeze aportul de calorii, dar să mănânce tot ce au vrut la micul dejun și la prânz. Cercetătorii au raportat că cei din grupul cu post intermitent au prezentat cea mai mare reducere a nivelului mediu de glucoză din sânge HbA1C în trei luni. Cei din acest grup au avut, de asemenea, o pierdere în greutate mai mare decât celelalte două grupuri, cu o reducere semnificativă atât a circumferinței taliei, cât și a șoldurilor.

 

Beneficiile pentru sănătate ale postului intermitent

Dr. Marilyn Tan, un endocrinolog la Universitatea Stanford din California, care nu a fost implicat în studiu, spune că postul intermitent poate fi benefic pentru unele persoane cu diabet de tip 2.

Dietele extreme care sunt foarte restrictive în conținut pot fi dificil de urmat pe termen lung și pot duce la deficiențe nutriționale, așa că faptul că dietele de tip post intermitent se concentrează mai puțin pe conținutul alimentar le face adesea mai durabile”, a adăugat Tan. „Nu există o dietă unică pentru diabet și este esențial ca orice dietă pe care o alegem să fie sustenabilă pe termen lung. Mulți oameni pot urma o dietă mai restrictivă pe termen scurt, dar dacă renunță la dietă, controlul glicemic și greutatea revin adesea la starea anterioară.”

Peste 38 de milioane de oameni din Statele Unite au diabet zaharat, iar dintre aceștia 90% până la 95% au diabet de tip 2.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ vârsta de 45 de ani sau mai mult, antecedente familiale de diabet zaharat, supraponderalitate și inactivitate fizică.

Diabetul de tip 2 poate fi gestionat prin exerciții fizice și alimentație sănătoasă. Medicamentele de diabet pot fi, de asemenea, utilizate pentru a gestiona nivelul de glucoză din sânge.

Dr. Dana Hunnes, senior dietetician la Centrul Medical RR-UCLA din Los Angeles, care nu a fost implicată în studiu, spune că dieta este un factor important pentru o persoană care trăiește cu diabet de tip 2.

Dieta și tiparele de alimentație contează destul de mult pentru cineva cu diabet de tip 2. Ceea ce mâncăm poate crește inflamația și ne poate face mai rezistenți la insulină, avem glicemie mai mare sau poate reduce inflamația, ne poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ne poate face să avem nevoie de mai puțină insulină sau mai puține medicamente pentru a ajuta la controlul nivelului de glucoză. „Deci, ceea ce mâncăm, când mâncăm, cum mâncăm, poate face diferența”.

 

Nutriție și diabet de tip 2

Asociația Americană de Diabet recomandă celor cu diabet să folosească „farfuria pentru diabet” ca un cadru pentru construirea meselor.

Aceasta implică începerea cu o farfurie de 22 cm și umplerea jumătate cu legume fără amidon. Un alt sfert din farfurie ar trebui să fie alcătuit cu proteine ​​slabe, iar ultimul sfert ar trebui să fie format din carbohidrați de calitate, care pot include cereale integrale, fructe, legume cu amidon sau lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Tan observă că, cu toate că cei care au ținut post intermitent au experimentat beneficii de scădere în greutate și control glicemic, înlocuitorii de masă ar putea să nu fie o soluție pe termen lung.

Înlocuitorii mesei oferă, de obicei, un număr destul de precis de calorii și pot ajuta la limitarea carbohidraților și a caloriilor. Cu toate acestea, ei nu ajută neapărat pacienții cu o soluție pe termen lung la situațiile din viața reală. Pentru majoritatea oamenilor, nu este nici sustenabil din punct de vedere financiar și nici satisfăcător să rămână exclusiv cu înlocuitori de masă pe termen lung”, a spus ea.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com