”Împreună putem face o schimbare majoră în domeniul prevenției în România”, acesta a fost îndemnul invitatului special al întâlnirii Caspa.ro din octombrie, dr. Bogdan Pană, fondator Alprevia, medic și cadru didactic la “Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila” din București.

Dacă ne uităm în lume, global, vedem că prevenția va fi unul din cele 6 trenduri importante  pe care gânditorii sistemulelor de sănătate le așează în acest cerc al priorităților”, a declarat dr. Bogdan Pană.

Prevenția în România în cifre

Dr. Bogdan Pană a prezentat și câteva cifre referitoare la situația screeningului în România:

  • 27% dintre persoane au făcut screening pentru cancer de col uterin
  • 7% au făcut screening pentru cancerul de sân
  • 6% au făcut screening pentru cancer colorectal

“România a raportat în anul 2017 că se află într-o stare de sănătate bună. Aici apare o primă discrepanță: nu avem servicii, speranța de viață este mai mica și totuși se crede că avem o stare de sănătate bună, dar de fapt nu este așa. În practică în cadrul cabinetului medicului de familie ar trebui să aibă loc o evaluare de risc conform ghidurilor și aceștia să dea pacientului evaluarea de risc, cu recomandări și un potențial tratament. Pacietul știe că există o multitudine de investigații și analize, dar dacă medicul îi dă doar o variantă simplă, acesta va ajunge să cumpere produse de genul  suplimentelor alimentare care nu au rolul de a trata sau diagnostica. Pacientul ajunge să fie bombardat de astfel de lucruri și să se întrebe ce să facă”,  a subliniat Bogdan Pană, fondator Alprevia.

Despre aplicația ALPREVIA

Fondatul Alprevia ne-a povestit ce este și cum funcționează aplicația sa. ”Este un soft bazat pe inteligența artificială, fundamentat pe dovezi științifice. Timp de doi ani am studiat toate ghidurile pentru a putea corela toate variabilele posibile, iar pe baza acestora avem acum într-un singur loc evaluarea de risc pentru boala cardiovasculară, cancer orice tip, diabet și depresie. Avem o varinată pentru desktop pentru medici, unde medicul are un user și o parolă iar fieacare pacientul al său are o fișă de prevenție. Pe măsură ce medicul completează cu date, aplicația atenționează asupra a ceea ce este ok și ce nu. Există și varianta online care este gratuită pentru pacienți, o variantă simplificată pe care pacientul o poate completa singur și care nu mai are modulul de păstrare a fișei de prevenție”.

Bogdan Pană a prezentat și câteva concluzii privind utilizarea și utilitatea aplicația ALPREVIA: ”Rezolvăm componența științifică, dar și pe cea operațională a prevenției, printr-un algoritm digital perfect configurabil și adaptabil, într-un format prietenos, rapid și profesionist, pentru a livra în mod eficeint și direct către pacient evaluarea de risc, recomandările și testele de prevenție”.

Despre Comunitatea CASPA.RO

Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaPfizerRegina MariaBoehringer IngelheimAlphega Farmacie.  Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici