Statisticile despre creșterea numărului de diabetici ne sperie, sau cel puțin ne pun pe gânduri: aș putea și eu să dezvolt această boală, sau poate copiii mei?
Transmiterea pe cale genetică a diabetului urmează o traiectorie complicată. Totuși, este destul de clar că unii oameni au o predispoziție mai pronunțată decât alții.
Cele două tipuri de diabet au cauze diferite, dar doi factori sunt importanți în ambele cazuri: predispoziția genetică și declanșatorii din mediul înconjurător. Doar genele nu pot fi învinovățite pentru declanșarea diabetului. Conform Asociației Americane de Diabet, studiile asupra gemenilor identici au arătat că unul dintre ei poate avea diabet de tip 1, iar celălalt dezvoltă boala doar în jumătate dintre cazuri.
Simptomele diabetului sunt subtile și trec de multe ori neobservate, sau sunt asociate altor probleme de sănătate:
Urinarea frecventă: Organismul încearcă să scape de excesul de zahăr din sânge. Astfel puteți observa că mergeți des la baie, fără motiv aparent. Mai ales dacă vă treziți de mai multe ori pe noapte, e cazul să vedeți un doctor.
Sete permanentă: Urinarea frecventă de care vorbeam anterior poate duce la dezhidratare. Deodată beți foarte multă apă. Unele persoane, care nu știu că au diabet, își potolesc setea cu băuturi dulci, ceea ce agravează situația prin acumularea de și mai mult zahăr în organism. Setea excesivă combinată cu urinarea frecventă trebuie să vă ducă urgent la analize.
Respirație urât mirositoare: Dezhidratarea din cauza diabetului conduce la uscăciunea gurii. Fără suficientă salivă, bacteriile din gură nu pot fi ”spălate” și ph-ul nu este echilibrat. În plus, diabetul nediagnosticat poate însemna că organismul consump grăsime în loc de zahăr pentru producerea de energie. Acest proces poate da mirosuri specifice, precum dulce neplăcut, fructos sau chiar de acetonă.
Vedere încețoșată: Zahărul în exces conduce la acumularea de lichid în ochi.Persoanele afectate dau fuga la oftalmolog pentru o nouă pereche de ochelari. Un set de analize este însă de asemenea recomandat.
Mâini și picioare amorțite: Neuropatia, care dă senzații de furnicături și amorțeală în mâini și picioare, afectează mai bine de jumătate din diabetici. Aceasta deoarece boala reduce fluxul de sânge către extremități și, în timp, distruge vasele de sânge și nervii.
Tăieturile și vânătăile se vindecă greu: Neuropatia reduce sensibilitatea membrelor și astfel rănirile sunt mai frecvente. În plus vindecarea este îngreunată de excesul de zahăr din organism, care favorizează dezvoltarea bacteriilor. Aceasta deoarece diabetul este însoțit adeseori de tensiune arterială ridicată și colesterol mărit, iar depunerile de grăsime pe pereții vaselor de sânge reduc circulația acestuia și astfel videcarea este mult mai lentă.
Pierdere în greutate: Și diabetul poate conduce la pierderea în greutate. Deoarece zahărul nu mai ajunge la celule, organismul este nevoit să ardă grăsimi și mușchi pentru a produce energie. Dacă în 6 luni ați pierdut neintenționat între 5 și 10% din greutate, mergeți de urgență la doctor.
Dormiți destul, dar tot obosiți vă simțiți: Ca și mai sus, lipsa zahărului din celule privează organismul de energie. Dacă sunteți obosit fără motive reale, mergeți la analize.
Candidoze repetate la femei: nivelul ridicat de glucoză din sânge este un combustibil eficient pentru candidoză. Dacă infecțiile se repetă de 2-3 ori la câteva luni, sau tratamentele aplicate nu dau rezultate, verificați-vă nivelul de zahăr.
Pete negricioase: Dacă observați că pielea s-a întunecat la culoare la ceafă, la subraț sau în zona inghinală, mergeți la medic. Este un simptom comun al rezistenței la insulină.