Dr. Mariana Olingheru, Medic Specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie, a publicat în cel mai recent număr al Revistei Alphega – Farmacie un amplu articol referitor la modalităţile corecte de alegere a înlocuitorilor de zahăr pentru pacienţii cu diabet.

 

Zahăr alb sau zahăr brun?

Zahărul se numără printre principalii inamici ai sănătații, fiind responsabil pentru numeroase afecțiuni, printre care obezitatea, diabetul, bolile de inimă și cancerul. Potrivit specialiștilor în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice nu există nicio diferență între zahărul brun și cel alb, în ceea ce privește numărul de calorii.

 

Îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali de tipul aspartam, zaharină și ciclamat, deși sunt utilizați frecvent de către diabetici, nu sunt o alternativă sănătoasă. Consumul acestora ar trebui să fie ocazional, existând cercetări care arată că produc tulburări ale metabolismului, inclusiv în direcția creșterii apetitului, diabetului și obezității. Unele cercetări au evidențiat potențialul cancerigen al acestora.

 

Îndulcitorii naturali

Îndulcitorii naturali conțin zaharuri simple, ușor absorbabile și digerabile, iar prelucrarea industrială este minimă, și nu sunt toxice pentru organism. Nu toți îndulcitorii naturali sunt buni pentru diabetici. Îndulcitorii naturali de tipul: malț de orz, malț de orez, sirop de arțar, conțin

carbohidrați în cantitate mare și au un număr mare de calorii. Acești îndulcitori naturali sunt o alternativă naturală a zahărului pentru persoanele sănătoase, dar și acestea trebuie să consume cantități mici.

Acești îndulcitori contribuie la creșterea în greutate și alterează sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la instalarea diabetului. De aceea, nu sunt recomandați persoanelor care suferă de diabet, persoanelor obeze sau supraponderale.

 

Citiţi articolul integral aici