Obezitatea are o amploare considerabilă în Uniunea Europeană și afectează un număr tot mai mare de copii, iar bolile datorate obezității consumă alocări importante din bugetele destinate sănătății. Din acest motiv, lupta împotriva obezității trebuie să se regăsească printre preocupările Președinției române la Consiliul UE, a atras atenția eurodeputata Daciana Sârbu (S&D) pe 22 ianuarie în ședința Comisiei de Mediu și Sănătate publică din Parlamentul European, în cadrul schimbului de opinii cu ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea.
7% din bugetele naționale pentru sănătate sunt cheltuite pentru afecțiuni legate în mod direct de obezitate, a subliniat eurodeputata în intervenția sa, avertizând că strategiile UE pentru combaterea acestui fenomen trebuie reînnoite și consolidate în cel mai scurt timp. Având în vedere că se impune discutarea unui nou plan de acțiune împotriva obezității infantile post-2020, Daciana Sârbu a vrut să afle dacă se prefigurează discuții legate de acest subiect în timpul Președinției României la Consiliul UE și, mai mult, dacă există intenția de a lucra împreună cu viitoarea Președinție finlandeză pentru conturarea unei astfel de strategii. În opinia sa, combaterea obezității în rândul copiilor trebuie să fie o preocupare permanentă pentru instituțiile europene – una care să angreneze mai multe resurse, să implice mai multă determinare și să fixeze ținte mai ambițioase.
Planul de Acțiune privind Obezitatea Infantilă, lansat de către Comisie în 2014, a avut ca scop încetinirea creșterii ratei obezității printre copii și tineri până în 2020. Președinția malteză a Consiliului a făcut din lupta împotriva obezității infantile una din prioritățile sale, dar și Președinția exercitată de Bulgaria a insistat pe tema alimentației sănătoase pentru copii.
De asemenea, în intervenția sa Daciana Sârbu a apreciat includerea combaterii rezistenței antimicrobiene pe lista obiectivelor conținute în programul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.