Pana in momentul actual, cauzele aparitiei inflamatiei in obezitate si in diabetul zaharat de tip 2 au fost slab intelese, astfel ca a existat o piedica constanta in dezvoltarea unor tratamente pentru prevenirea complicatiilor.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Kentucky demonstreaza ca modificarile suferite de mitocondrii (centrala celulelor) determina inflamatia cronica din celulele expuse anumitor tipuri de grasimi. Astfel, este spulberata ipoteza conform careia glucoza este cauza acestui fenomen.
Inflamatia cronica alimenteaza multe dintre complicatiile devastatoare ale diabetului zaharat de tip 2, inclusiv bolile cardiovasculare, renale si parodontale, fiind astfel una dintre tintele cheie pentru dezvoltarea terapiilor. Aceste date noi schimba obiectivele tratamentului, care se axau pana acum pe un control glicemic strict.
Cercetarea a fost publicata in revista ”Cell Metabolism”. Specialistii si-au propus sa respinga teoria conform careia glucoza este cauza declansarii inflamatiei. Acestia au folosit exclusiv celule imune provenite de la subiecti umani pentru toate experimentele pentru ca nu exista un model animal care sa aiba profilul specific de celule T pro – inflamatorii identificat la oameni.
Echipa de specialisti a fost surprinsa cand a constatat ca nu glucoza este raspunzatoare de inflamatie. In schimb, o combinatie de defecte la nivelul mitocondriilor si derivatelor ridicate ale grasimilor au fost cauza.
Urmatorul pas este definirea cu precizie a tipurilor de lipide pro – inflamatorii si explorarea asocierii dintre lipidele circulante si/sau asociate tesuturilor, dar si rezistenta la insulina, o caracteristica cheie a diabetului zaharat de tip 2.
”Controlul agresiv al glicemiei pentru scaderea riscului complicatiilor asociate diabetului a fost un obiectiv de zeci de ani. Datele noastre arata de ce, chiar si cu acest control al glicemiei, anumite persoane au o evolutie a bolii si complicatii”, concluzioneaza Barbara Nikolajczyk, autorul principal al studiului.
Material preluat de pe MedLife.ro