Un studiu realizat in acest an in Medscape Medical News arata ca adolescentii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 au rate „alarmante” de complicatii legate de diabet inainte de a implini 30 de ani.
Complicatii diabetice
Complicatiile acestei tulburari ale glicemiei pot afecta considerabil viata persoanelor cu aceasta afectiune. Pacienții se pot confrunta cu retinopatie diabetica (orbire), cu insuficienta renala indusa de nefropatie diabetica sau dependenta de scaunul cu rotile, datorita amputatiilor sub genunchi cauzate de leziuni nervoase si arteriale severe.
Dr. Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, spune: “In momentul in care aceste complicatii s-au manifestat, majoritatea pacientilor mei erau in varsta de 50-60 de ani, daca nu chiar mai in varsta. Da sa orbesti sau sa ti amputeze un picior la 21 de ani este devastator, mai ales in lumina datelor sumbre ale mortalitatii unde persoanele cu diabet de tip 2 au o speranta medie de viata din cauza riscului mai mare de atacuri de cord, accidente vasculare sau boli renale”.
Studiul a constatat ca aproape 75% dintre adultii mai tineri au avut un nivel alarmant de ridicat al colesterolului, LDL „rău”, un factor de risc cunoscut. Cu toate acestea, doar 4% au luat medicamente pentru reducerea lipidelor precum statinele.
In plus, studiul a aratat că 3/4 dintre adultii tineri erau obezi, comparativ cu mai puțin de jumatate dintre cei diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 în anii 70.
Un alt tipar functioneaza in cazul femeilor din cea mai tanara grupa de varsta (18-40), care au avut o incidenta mai mare de diabet de tip 2 comparativ cu femeile de 40-60 de ani. Diabetul confera o rata de aproape 6 ori mai mare a mortalitatii vasculare ocluzive (adica boli cardiace ischemice si AVC) la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 59 de ani.
Preventia si tratamentul functioneaza
Recomdarea principala este alimentatia sanatoasa, cu mese pe baza de plante, carne alba si cereale integrale. Activitatea fizica este estentiala si nu in ultimul rand urmarea tratamentului recomandat de doctor. Metformina, gliburida sau insulina sunt cateva dintre o lunga lista de medicamente care pot trata dibetul.
Aspirina si statinele pot scadea acest risc de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Ratele in crestere ale acestei boli cronice la adultii tineri se adauga la epidemia globala unde numărul persoanelor cu diabet zaharata crescut, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dar, cu campanii agresive de sanatate publică, inclusiv de educatie a tinerilor, in scoala, poate scadea considerabil numarul bolnavilor de diabet la varsta timpurie.
Articol preluat si tradus de pe Forbes.com