Persoanele diagnosticate la vârste fragede cu diabet de tip 2 prezintă un risc ridicat de a dezvolta complicații multiple pe viitor, sunt constatările unui studiu, numit TODAY, realizat în 2004 și finanțat de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi (NIDDK).
Conform rezultatelor studiului, după de 15 ani de la diagnosticarea diabetului de tip 2, 60% dintre participanți (adolescenți și tineri) au dezvoltat cel puțin o complicație legată de diabet și aproape o treime dintre participanți au prezentat două sau mai multe complicații.
„Rezultatele studiului TODAY au arătat că diabetul de tip 2 cu debut în adolescență este diferit de diabetul cu debut la adulți, este atât mai agresiv, cât și mai dificil de controlat”, a spus dr. Barbara Linder, om de știință și autor al studiului TODAY.
Un nou studiu de urmărire, numit TODAY2, arată complicațiile devastatoare pe care le pot dezvolta tinerii diagnosticați cu DZ tip2 chiar și la 15 ani de la diagnosticare.
TODAY2 a implicat 500 de participanți care au participiat si la studiul original TODAY.
Au fost comparat trei tratamente pentru gestionarea glicemiei: metformină simplă, metformină+rosiglitazonă și metformină plus o intervenție majoră în stilul de viață. Metformina este singurul antidiabetic oral aprobat de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite pentru a trata diabetul de tip 2 la tineri și adolescenți.
La momentul înscrierii, participanții aveau vârsta cuprinsă între 10-17 ani, diagnosticați cu diabet de tip 2 de mai puțin de doi ani, supraponderali sau cu obezitate.
Vârsta medie a participanților din studiul TODAY2 a fost de 26 de ani.
Toți participanții au fost monitorizați, pe toată durata studiului, pentru a vedea dacă apar semne de complicații ale diabetului, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi sau complicații ale piciorului diabetic.
În decurs de 15 ani, cât a durat studiul principal, cercetătorii au observat o scădere constantă a nivelului glicemiei și mai mult de atât au constat că:
- 67% dintre participanți au avut tensiune arterială crescută
- 52% au avut dislipidemie sau colesterol ridicat
- 55% aveau boli de rinichi
- 32% au prezentat boli ale sistemului nervos
- 51% au avut afecțiuni oculare
În plus, anumiți participanți au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta complicații multiple în timp, 28% dezvoltând două sau mai multe în perioada de urmărire.
“Comparativ cu ceea ce vedem la adulții cu diabet de tip 2, participanții la TODAY2 au dezvoltat complicații mult mai devreme în cursul bolii lor și într-un ritm mult mai rapid”, a declarat Dr. Philip Zeitler, autorul principal al studiului TODAY2 de la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.
Acest studiu arată importanța tratamentului diabetului zaharat de tip 2 de la început și a utilizării tuturor abordărilor disponibile pentru controlul glicemiei, prevenirea, întârzierea sau tratarea complicatiilor dezvoltate.
“Se pare că și studiul de urmărire TODAY2 a avut un rol esențial în înțelegerea și tratarea diabetului de tip 2 la tineri. Pe lângă găsirea unor metode de prevenire mai bune, descoperirea unor optiuni de tratament noi si mai bune pentru a trata diabetul de tip 2 la tineri va fi cheia pentru asigurarea unui viitor sanatos”, a declarat directorul NIDDK, Dr. Griffin P. Rodgers.
Studiile TODAY și TODAY2 au fost efectuate în 15 centre din SUA, iar Universitatea George Washington a servit drept centru de coordonare a datelor.
Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.