Boală autoimună, diabetul de tip 1 este întâlnit la toate grupele de vârstă, dar apare frecvent de la o vârstă fragedă, la copii și adulți tineri. Persoanele cu această boală au nevoie de insulină în doze zilnice. În lipsa acesteia se pot instala cetoacidoza și hiperglicemia diabetică.
Ce înseamnă diabet de tip 1
Un organism sănătos procesează carbohidrații din mâncare și-i transformă în glucoză (zahăr), care este necesară celulelor pentru producerea de energie. Insulina, un hormon produs de pancreas, este vehiculul care transportă zahărul din sânge în celule. În cazul diabetului de tip 1, corpul nu mai produce insulină și astfel procesul este întrerupt.
Un potențial declanșator al bolii
În urma studiilor s-a stabilit că sistemul imunitar atacă acele celule ale pancreasului care produc insulina. Nu există tratament pentru diabetul de tip 1, de aceea eforturile specialiștilor din domeniu se concentrează pe prevenție și, eventual, pe oprirea evoluției bolii. Dar de ce și cum atacă sistemul imunitar celulele propriului organism?
Luptătorii sistemului imunitar, așa numitele celule T, detectează bacteriile și virusurile după antigenele (un fel de indicatori) de pe suprafața lor și pornesc lupta cu infecția declanșată de aceștia. Celulele propriului organism nu sunt recunoscute de sistemul imunitar ca fiind antigene, iar celulele T nu le atacă. Diabetul de tip 1 înseamnă că acest sistem de protecție nu mai funcționează corect.
O posibilă explicație a disfuncționalității apărute în organism, care conduce la diabet de tip 1, a fost oferită de un studiu finanțat în 2015 de Asociația Americană a Diabetului și condus de Dr. Thomas Delong (vezi nota de subsol). La persoanele cu această boală a fost identificată o modificare a hormonului insulină. Celulele T percep această modificare ca pe un antigen, deci străin de organism și atacă celulele care-l produc, cauzând apariția diabetului de tip 1.
Încă se cercetează factorii de risc în declanșarea bolii. Dar, în general, se consideră că riscul este ușor crescut în cazul celor care au o rudă cu diabet de tip 1. Iar expunerea la infecții virale și alți factori de mediu dăunători ar putea da diabet de tip1.
Simptome
Diabetul de tip 1 este o boală serioasă, care în lipsa insulinei conduce la decesul persoanei afectate. Deoarece mecanismul declanșării nu este încă pe deplin înțeles, nu există metode de prevenire a bolii. Dar, odată identificat, diabetul poate fi ținut sub control.
Fiți așadar atenți la simptome precum:
- Sete excesivă, senzație de gură uscată
- Urinare frecventă, eventual în pat
- Pierdere bruscă în greutate
- Lipsă de energie, oboseală
- Foame constantă
- Vedere încețoșată
Sursă: Delong T, Wiles TA, Baker RL, Bradley B, Barbour G, Reisdorph R, Armstrong M, Powell RL, Reisdorph N, Kumar N, Elso CM, DeNicola M, Bottino R, Powers AC, Harlan DM, Kent SC, Mannering SI, Haskins K. Pathogenic CD4 T cells in type 1 diabetes recognize epitopes formed by peptide fusion. Science. 351(6274): 676-8.