Diabetul este de 2 tipuri: diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) si diabet zaharat de tip 2. În urma unor studii s-a constatat că diabetul de tip 1 ar putea avea două condiții separate, ceea ce înseamnă că există mai multe forme de diabet decât știm.
Persoanele cu diabet au un nivel ridicat de zahăr în sânge. Acest lucru se datorează faptului că fie le lipsește, fie nu răspund la insulină, hormonul care permite zahărului să fie preluat de celulele noastre și fie este transformat în energie, fie este stocat. Cei care au diabet de tip 1 prezintă o glicemie peste nivel, deoarece sistemul lor imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină.
Vârsta la care o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat tip 1 pare să fie legată de gravitatea simptomelor sale. “Un copil diagnosticat înainte de vârsta de 5 ani este probabil să aibă o formă de boală mai severă decât o persoana cu vârsta peste 30 de ani”, spune Sarah Richardson de la Universitatea Exeter, Marea Britanie.
Pentru a afla de ce, Richardson și colegii ei au analizat 32 de probe de pancreas de la tineri cu diabet care au murit în anii ’50. Au găsit două categorii distincte.
În prima categorie, unele probe de pancreas nu păreau să producă insulină în mod corespunzător și astfel, spun cercetătorii, au avut un atacuri puternice ale sistemului imunitar.
În cealaltă categorie, probele de pancreas au conținut mai puține celule imune și au existat, de asemenea, semne că produc insulină. Atacul sistemului imunitar este total diferit între aceste două categorii, remarcă S. Richardson.
Cercetătorii au analizat apoi probe de sânge prelevate de la 171 de persoane care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 înainte de a împlini 30 de ani. Au găsit același tipar: oamenii păreau să se încadreze într-una din cele două categorii, în funcție de insulina produsă.
S-a demostrat că persoanele cu diabet de tip 1 care aveau o producție slabă de insulină și un atac imunitar mai puternic erau mai tineri . Echipa numește acest
grup „endotip 1”. În acest studiu, „aproape toate persoanele sub 7 ani se încadrează în această categorie”, spune Richardson.
Persoanele diagnosticate cu diabet, la vârsta de 13 ani, au avut tendința de a se încadra în categoria alcătuită din pacienți ale căror căror probe de pancreas aveau mai puține celule imune. Acest grup a fost numit și „endotip 2”. Cei cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, diagnosticați, ar putea intra în oricare dintre categorii.
„În acest moment, rezultatul este același, pentru ambele categorii, fiind nevoie de insulină în ambele cazuri, dar prin metode diferite. Pe viitor, tratarea celor două categorii se va face cu tratamente diferite. Persoanele din grupul endotip 2 ar putea beneficia de un tratament care păstrează celulele pancreasului care produc insulină, dar încă nu avem tratamente de acest fel”, adaugă Richardson.
La momentul actual, diabetul de tip 1 este tratat prin administrare de insulină, deși cercetătorii au încercat noi imunoterapii care ucid celulele imune care atacă pancreasul. Până acum, studiile clinice la adulți nu au fost promițătoare. Dar tratamentul ar putea funcționa mai bine la copiii mici.
În 2018, cercetătorii din Suedia și Finlanda au descoperit însă cinci tipuri de diabet și au clasificat aproape 15.000 de persoane cu diabet zaharat într-una din cele cinci categorii, nu doar două, pe baza vârstei lor, a indicelui de masă corporală, a nivelului de zahăr din sânge și a producției și sensibilității la insulină.
Richardson și echipa ei spun că unul dintre cele 2 endotipuri pare să se alinieze uneia dintre aceste cinci categorii, dar cealaltă nu, ceea ce înseamnă ca este posibil să existe șase tipuri de diabet.
Articol preluat și tradus de pe NewScientist.com