Diabetul înseamnă că organismul are o problemă din cauza căreia nivelul glucozei (a zahărului) din sânge crește peste normal. Această stare se numește și hiperglicemie. Cea mai des întâlnită formă de diabet este tipul 2.

La diabetul de tip 2 corpul nu folosește insulina (un hormon produs de pancreas, care ajută zahărul din sânge să ajungă în celule, pentru a produce energie) așa cum trebuie, adică dezvoltă rezistență. Aceasta înseamnă că celulele răspund din ce în ce mai puțin la insulină, pînă ce devin rezistente. Astfel zahărul din sânge nu mai ajunge în celule. La început, pancreasul va produce mai multă insulină, pentru a compensa deficiența. Dar, în timp, nu va putea produce suficient pentru a ține nivelul glucozei sub control. 

Tipul 2 se tratează prin schimbarea stilului de viață, medicamente și insulină.

Glucoza (zahărul) care se adună în sânge, în loc să se ducă în celule, poate cauza două probleme:

  • Imediat, celule pot rămâne fără energia necesară funcționării
  • În timp, nivelul crescut de glucoză poate afecta ochii, rinichii, nervii sau inima.

Unii oameni cu tipul 2 de diabet își pot controla glucoza mâncând sănătos și făcând mișcare. Dar e posibil ca doctorul să recomande și medicamente sau insulină. De obicei, tipul 2 evoluează în timp și chiar dacă la început nu sunt necesare medicamentele, mai târziu va fi nevoie de acestea.

Provocările diabetului

În Europa trăiesc peste 60 de milioane de oameni cu diabet, circa 10.3%  dintre bărbații și  9.6%  dintre femeile cu vârsta de peste 25 de ani. Cifrele sunt în creștere, mai ales din cauza creșterii în greutate și a obezității, a dietelor nesănătoase și a sedentarismului. La nivel mondial, nivelul ridicat de glucoză în sânge omoară anual circa 3,4 milioane de oameni. Organizația Mondială a Sănătății prognozează că decesele cauzate de diabet se vor dubla în perioada 2005 – 2030.