Un nou tip de diabet care nu este legat de obezitate, ci de malnutriție, a fost recunoscut oficial, la zeci de ani după ce a fost observat pentru prima dată în țările în curs de dezvoltare.

Federația Internațională de Diabet (IDF)  a recunoscut luna aceasta, oficial, „diabetul de tip 5” și a înființat un grup de lucru pentru a dezvolta noi îndrumări pentru medici cu privire la modul de depistare a acesteia.

Se crede că această formă rară de diabet afectează aproximativ 25 de milioane de oameni la nivel global și este cauzată de producția scăzută de insulină indusă de malnutriție în rândul adolescenților slabi și subnutriți și tinerilor adulți din gospodăriile cu venituri mici și medii, potrivit rapoartelor.

Noua boală, distinctă de diabetul de tip 1 și 2, a fost recunoscută oficial printr-un vot din 8 aprilie la Congresul Mondial al Diabetului IDF din Bangkok, Thailanda, după ani de dezbateri privind identificarea acesteia.

Meredith Hawkins, profesor de medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein, a spus că diabetul zaharat legat de malnutriție „a fost în trecut subdiagnosticat și prost înțeles”.

Recunoașterea de către IDF a acestuia ca „diabet de tip 5” este un pas important către creșterea gradului de conștientizare cu privire la o problemă de sănătate care este atât de devastatoare pentru atât de mulți oameni.”

Diabetul de tip 5 este o formă rară a bolii care în trecut a fost adesea diagnosticată greșit fie ca diabet de tip 2 – care poate fi influențat de alegerile stilului de viață și se referă la incapacitatea organismului de a folosi insulina pe care o produce – sau diabet de tip 1, o afecțiune autoimună care duce la distrugerea celulelor producătoare de insulină.

Nihal Thomas, profesor de endocrinologie la Christian Medical College din India și membru al Grupului de lucru pentru diabetul de tip 5, a spus că boala determină funcționarea anormală a celulelor beta pancreatice, ceea ce duce la o producție insuficientă de insulină. „Din cauza lipsei recunoașterii oficiale, această afecțiune a fost insuficient studiată și diagnosticată greșit”, a spus el citat de The Indian Express.

Pacienții sunt adesea diagnosticați greșit ca având diabet de tip 1, în ciuda faptului că furnizarea de prea multă insulină se poate dovedi rapid fatală, a spus dr. Hawkins pentru Medscape Medical News.

Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de comun ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de a diagnostica pacienții sau de a găsi terapii eficiente”, a spus dr. Hawkins.

Dr. Hawkins a spus că a aflat pentru prima dată despre diabetul cauzat de malnutriție în 2005, în timp ce preda la reuniunea globală de sănătate, când medicii din mai multe țări i-au spus că văd pacienți cu „o formă neobișnuită de diabet”.

Pacienții erau tineri și slabi, ceea ce sugera că aveau diabet de tip 1, care poate fi gestionat prin injecții cu insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Dar insulina nu i-a ajutat pe acești pacienți și, în unele cazuri, a cauzat un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge. Pacienții nu păreau să aibă nici diabet de tip 2, care este de obicei asociat cu obezitatea, a spus ea, adăugând: „A fost foarte confuz”, a spus ea.

Dr. Hawkins a fondat Institutul Global de Diabet al Einstein în 2010, care a început să coordoneze eforturile internaționale pentru a descoperi defectele metabolice care stau la baza diabetului cauzat de malnutriție. Un deceniu mai târziu, în 2022, dr. Hawkins și colegii ei de la Christian Medical College au demonstrat că această formă de diabet era fundamental diferită de cea de tip 1 și 2.

Ea a spus că persoanele cu această formă de diabet au un defect profund în capacitatea de a secreta insulină, care nu era recunoscut înainte. „Această descoperire a revoluționat modul în care ne gândim la această afecțiune și cum ar trebui să o tratăm”.

Medicii din întreaga lume încă nu sunt siguri cum să trateze acești pacienți, care adesea nu trăiesc mai mult de un an după diagnostic, potrivit dr. Hawkins.

Ea a adăugat că, pentru a gestiona diabetul de tip 5, pacienții ar trebui să includă cantități mult mai mari de proteine ​​și cantități mai mici de carbohidrați în dieta lor, acordând în același timp atenție micronutrienților deficitari. „Dar acest lucru trebuie studiat cu atenție acum că există voință globală și un mandat oficial din partea IDF pentru a face acest lucru”.

 

 

Sursa: Independent.co.uk