Diabetul afectează modul în care corpul folosește glucoza (zahărul). Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate provoca în timp alte afecțiuni de sănătate, inclusiv leziuni ale nervilor și ochilor, boli de inimă și boli de rinichi.
În diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, diagnosticul se pune după ce se confirmă că glicemia este constant ridicată. În diabetul de tip 1, acest lucru se datorează faptului că organismul nu produce insulină. În diabetul de tip 2, glicemia crescută rezultă atunci când organismul nu mai este capabil să utilizeze eficient insulina.
Prediabetul apare atunci când zahărul din sânge este constant peste intervalul normal, dar nu suficient de mare pentru a fi considerat diabet. Diagnosticul de prediabetic și diabet se bazează pe măsurători precise ale zahărului din sânge și pe protocoale de testare validate. Cu toate acestea, acuratețea depinde de testarea corectă.
Prediabet vs. diabet de tip 1 și tip 2
Într-un organism sănătos, atunci când zahărul intră în sânge, corpul eliberează insulină din pancreas. Insulina deblochează celulele, astfel încât acestea să poată accepta zahărul drept combustibil. Nivelurile cronice ridicate ale zahărului din sânge (hiperglicemia) provoacă leziuni ale venelor și arterelor și, în timp, pot duce la insuficiență renală, pierderea membrelor sau orbire, precum și la sindromul metabolic.
Prediabetul apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt crescute, dar nu sunt suficient de ridicate pentru un diagnostic de diabet. Acesta este un semn că organismul are dificultăți în procesarea eficientă a glucozei, necesitând mai multă insulină pentru a transforma alimentele în energie. Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună care afectează pancreasul, organul care produce hormonul insulină. Persoanele care au diabet de tip 2 fie nu produc suficientă insulină, fie corpul lor nu poate folosi insulina în mod eficient.
Cât de frecvent este diagnosticul de prediabet?
Potrivit National Institutes of Health, mai mult de 1 din 3 adulți americani de peste 18 ani au avut prediabet în 2021. Prediabetul este mai frecvent la bărbați (41%) decât la femei (32%). Factorii care vă pot crește riscul pentru niveluri ridicate de zahăr din sânge persistent anormale includ:
- Greutatea: cei cu o greutate mai mare pot avea rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele din organism nu sunt capabile să accepte glucoza din sânge pentru energie la fel de ușor.
- Istoricul familial: cei cu antecedente familiale de diabet zaharat, în special de tip 2, au un risc mai mare.
- Dieta: Carnea roșie, alimentele ultraprocesate și băuturile îndulcite cu zahăr vă cresc riscul.
Diabetul diagnosticat greșit
Studiile din 2023 au estimat că până la 40% dintre adulții de peste 30 de ani cu diabet de tip 1 ar putea fi diagnosticați greșit cu diabet de tip 2. Deși diabetul de tip 1 este de obicei diagnosticat la copii, se poate dezvolta la orice vârstă. Deoarece adulții sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu diabet de tip 2, medicii pot presupune în mod eronat că orice nou diagnostic de diabet la adulții în vârstă este de tip 2 – ceea ce duce la consecințe grave dacă este administrat un tratament greșit.
Un risc major al acestui diagnostic greșit este cetoacidoza diabetică (DKA), o afecțiune periculoasă care apare atunci când organismul nu are suficientă insulină. Fără insulină, nivelul zahărului din sânge crește prea mult, iar organismul începe să descompună grăsimile pentru energie, creând acizi nocivi numiți cetone. Dacă nu este tratată, acumularea de cetone în sânge poate duce la CAD – care necesită spitalizare și terapie intensivă. Acesta este motivul pentru care este esențial obținerea unui diagnostic corect de diabet zaharat – pentru a preveni complicațiile care pun viața în pericol, cum ar fi DKA și pentru a vă asigura că tratamentul potrivit este dat de la început. DKA se întâmplă cel mai frecvent persoanelor cu diabet de tip 1, dar poate apărea și la persoanele cu diabet de tip 2, în cazuri rare. Dacă un adult cu diabet de tip 1 este diagnosticat în mod eronat cu tip 2, este posibil să nu i se prescrie insulină imediat. Acest lucru poate duce la DKA, deoarece corpul lor nu poate produce deloc insulină.
Asociația Americană de Diabet specifică trei teste de diagnostic pentru prediabet; acestea vă pot ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să determinați cel mai bun curs de tratament pentru dumneavoastră:
- Glucoza plasmatica a jeun intre 100 si 125 miligrame pe decilitru
- Hemoglobina A1C între 5,7% și 6,4%
- Test de toleranță orală la glucoză de două ore între 140 și 199 miligrame pe decilitru
Pentru a preveni diagnosticarea greșită a diabetului, medicii vor confirmă rezultatele cu un al doilea test, fie în aceeași zi, fie într-o zi diferită. Când urmați acest ghid, diagnosticarea greșită este puțin probabilă.
„Nu ar trebui să existe nicio dezbatere cu privire la modul de diagnosticare a diabetului zaharat, dar este adevărat că testele pot fi diferite la diferiți oameni”, a spus Dr. Lisal J. Folsom, endocrinolog la Wendy Novak Diabetes Institute.
Potrivit dr. Folsom este important să se efectueze testele adecvate și, de obicei, să se confirme un rezultat anormal, astfel încât pacientul să primească informații corecte despre sănătatea sa.
Tratamentul prediabetului
Detectarea precoce este crucială, deoarece 25% la sută dintre persoanele cu un diagnostic de prediabet dezvoltă diabet de tip 2 în decurs de trei până la cinci ani.
Tratamentul se concentrează pe modificări ale stilului de viață:
- Consumul de alimente și legume întregi
- Alegerea cerealelor integrale
- Limitarea alimentelor ultraprocesate, a zaharurilor simple și adăugate și a alcoolului
- Activitate fizică regulată (150 de minute pe săptămână)
- Plimbări după masă
Potrivit dr. Folsom, diagnosticul precis al prediabetului și al diabetului permite intervenția în timp util și rezultate mai bune pentru sănătate.
Sursa: Nortonhealthcare.com