Diabetul crește mult riscul de a dezvolta boli cardio-vasculare. Conform Asociației Americane a Diabetului, riscul de infarct este aproape dublu la diabetici față de persoanele fără această afecțiune.
Din cauză că riscul este atât de mare, bolile cardio-vasculare rămân cea mai întâlnită cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet.
De ce diabetul crește riscul de a dezvolta boli cardio-vasculare?
Nivelul crescut de glucoză în sânge afectează vasele de sânge. Zahărul suplimentar, care nu poate fi folosit de celule, se ”lipește” de celulele roșii. Astfel arterele, care sunt responsabile cu transportarea la inimă a sângelui bogat în oxigen, pot începe să dezvolte depozite de grăsimi, iar inima nu mai primește tot oxigenul și nutrienții de care are nevoie. În acest mod apar bolile cardiace coronariene, care pot duce la angină pectorală și infarct.
Nu doar zahărul din sânge afectează sistemul circulator, ci și colesterolul crescut și tensiunea arterială mărită.
Semnale de alarmă
Adresați-vă medicului dacă:
- aveți senzații de discomfort sau durere în piept când mergeți sau faceți sport.
- aveți dureri în piept și în același timp vă simțiți obosit și respirați cu greutate
- ritmul cardiac în repaos este mai rapid de 100 de bătăi pe minut
- sunteți un bărbat tânăr și aveți disfuncții erectile
Cum reducem riscurile?
Dacă ați fost diagnostic deja cu diabet, este important să țineți sub control nivelul glucozei din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale. Acești pași contribuie la reducerea riscurilor de a dezvolta boli cardio-vasculare, precum bolile cardiace coronariene, care pot duce la infarct.
Recomandările sunt aceleași ca și în cazul diabetului: să faceți mișcare, să aveți o dietă echilibrată și sănătoasă, să țineți greutatea sub control și să renunțați la fumat. În plus, medicul v-ar putea prescrie medicamente care să vă scadă nivelul colesterolului, protejându-vă astfel inima.