Atunci când abordăm subiectul diabetului, de obicei auzim despre complicațiile renale și cardiace pe care acesta le provoacă, pierderea auzului fiind o consecință mai puțin cunoscută.Cu toate acestea, studiile recente arată că peste 43% dintre persoanele cu diabet pot experimenta pierderea auzului.

Mecanismul din spatele pierderii auzului asociat diabetului constă în impactul valorilor crescute ale glicemiei asupra vaselor de sânge ale urechii și asupra celulelor nervoase din urechea internă. Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot slăbi aceste vase și pot deteriora celulele, ducând la deficiențe permanente de auz. Un studiu de referință realizat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a constatat că persoanele cu diabet zaharat au de două ori mai multe șanse de a avea pierderi de auz ușoare, până la moderate în comparație cu cei fără diabet.

Efectele glicemiei crescute asupra urechii

Prejudiciul se extinde dincolo de pierderea auzului; diabetul afectează și sistemul vestibular, contribuind la amețeli și la creșterea riscului de cădere. În plus, persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la tinitus (țiuit în urechi), chiar și în absența afectării auzului. Infecțiile urechii și mâncărimea sunt, de asemenea, legate de diabet. Diabetul poate modifica aciditatea cerumenului, făcând persoanele mai susceptibile la infecțiile urechii externe.

Mai mult, riscul se extinde dincolo de pacienții diagnosticați cu diabet. Persoanele cu prediabet, ale căror niveluri de zahăr din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar care nu se află încă în intervalul diabetului, prezintă o rată de pierdere a auzului cu 30% mai mare în comparație cu cei cu valori normale ale glicemiei.

Semnele deteriorării auzului

Detectarea pierderii auzului în diabet reprezintă o provocare, deoarece adesea se întâmplă treptat. De cele mai multe ori, prietenii și familia pot observa semnele înaintea persoanei afectate.

Câteva semne ar putea fi: nevoia de repetiție într-o conversație, dificultăți în a urmări conversațiile sau necesitatea măririi volumului radio-ului și a televizorului. Multe dintre aceste semne ar putea fi ignorate sau atribuite altor condiții; din acest motiv, este important pentru diabetici să rămână vigilenți și să acorde atenție semnelor timpurii.

Prevenție: cum încetinim afectarea auzului

Cum prevenim? Îngrijirea optimă a diabetului este crucială pentru prevenirea apariției tuturor complicațiilor diabetului.

Monitorizarea nivelurilor glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, sunt componente cheie ale managementului diabetului. Renunțarea la fumat este, de asemenea, importantă. Sunt recomandate teste anuale ale auzului, permițând depistarea și intervenția precoce. Evitarea altor cauze de pierdere a auzului, cum ar fi expunerea la zgomote puternice sau medicamentele toxice pentru ureche, este la fel de importantă.

În concluzie, legătura subtilă dintre diabet și pierderea auzului este o componentă semnificativă, dar adesea neglijată, a gestionării diabetului. Prin conștientizare, prevenție și îngrijire comprehensivă, se pot evita complicațiile, iar cei care trăiesc cu diabet se pot bucura de o viață mai activă și împlinită.

 

Material realizat pentru Rodiabet de dr. Sabina Poenar, medic rezident pe diabet, nutriție și boli metabolice din Brașov, certificata internațional SCOPE în managementul obezității și care își dorește contruierea unei comunități informate și sănătoase. Puteți rămâne în contact cu dr. Poenar conectându-vă pe Linkedin sau Instagram.   

 

Bibliografie:

https://www.healthyhearing.com/report/53264-Hearing-loss-diabetes-tinnitus

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/diabetes-hearing-loss