Rinichii sunt organe vitale responsabile pentru gestionarea toxinelor, proces esențial în menținerea echilibrului din organism și a presiunii arteriale. Dacă nu este acordată o îngrijire corectă, pot apărea multe complicații legate de rinichi. Unele dintre cele mai frecvente boli renale sunt pietrele la rinichi, infecțiile tractului urinar și hipertensiunea.
Există o legătură strânsă între diabet și boala cronică de rinichi. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH), diabetul este principala cauză a bolilor renale.
Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), peste 25,8 milioane de americani au diabet, iar în cazul unei persoane cu diabet, atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, rinichii sunt solicitați să muncească mai mult pentru a filtra excesul de lichide și toxinele.
Nefropatia diabetică este o complicație gravă întalnită la pacienții cu diabet zaharat fie de tip 1, fie de tip 2. Se mai numește boală renală diabetică. Datele statistice arata ca pana la 40% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvoltă în cele din urmă afecțiuni renale.
În stadiul incipient, boala renală în cazul celor cu diabet nu are simptome. Potrivit Clinicii Mayo, în etapele ulterioare ale bolilor renale, semnele și simptomele includ:
- Pierderea apetitului
- Dificultăți de concentrare
- Oboseală
- Tensiune arterială crescută
- Urinare frecventă
- Greață și vărsături
- Mâncărimi persistente
- Proteine în urină
- Umflarea (edemul) picioarelor, gleznelor, mâinilor sau a pleoapelor
Cea mai bună metodă de prevenire sau a bolilor renale diabetice este prin menținerea unui stil de viață sănătos, tratarea diabetului și a tensiunii arteriale ridicate.
Pentru protejarea rinichilor urmați următorii pași:
- Exerciții fizice zilnice pentru a gestiona tensiunea arterială și a menține nivelul normal al glicemiei
- Verificarea periodică a glicemiei
- Discutați cu medical specialist pentru o bună gestionare a nefropatiei
- Renunțarea la fumat, deoarece fumatul reduce fluxul de sânge către rinichi, determinând o scădere a funcției acestora. De asemenea, fumatul crește nivelul de zahăr din sânge și agravează funcția rinichilor.
- Administrarea cu precauție a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul
Consumul de fructe și legume pentru rinichi sănătoși
Într-un studiu publicat în martie 2013 în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie cercetătorii au remarcat că includerea mai multor fructe și legume în dietă poate reduce riscul de complicații renale și acidoză metabolică, o afecțiune în care organismul produce prea mult acid, nu poate excreta suficient de acid sau nu poate echilibra acidul. O supraabundență de acid poate provoca simptome potențial periculoase, cum ar fi respirația rapidă, oboseală, confuzie și, în cazuri extreme, chiar deces. Fructele și legumele ajută rinichii să îndepărteze excesul de acid din corp și să îl elimine prin urină. O dietă bazată pe fructe și legume a ajutat în mod special pacienții cu boală renală cronică, care sunt cei mai susceptibili la acidoză metabolică.
Acizii grași Omega-3 ajută la sănătatea rinichilor
În 2013, Kidney International a publicat un studiu, în urma căruia s-a raportat că acizii grași omega-3, precum cei găsiți în uleiul de pește, pot proteja pacienții dializați de moartea subită cardiacă. Cercetătorii au analizat concentrațiile din sânge ale acizilor grași omega-3 la 400 de pacienți dializați, dintre care 100 au murit în primul an de tratament. Riscul de moarte subită cardiacă este cel mai mare în primul an de dializă.
Cercetătorii au observat în lucrarea lor că, în primul an de la începere hemodializei, acei pacienți care aveau un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3, care se găsesc în pește, precum somonul și tonul, dar și în semințele de in și nuci, au avut un risc mai mic de moarte subită cardiacă.
Evitarea consumului de sare în exces pentru a proteja rinichii
Știm că sarea conține sodiu și este necesară pentru menținerea unui echilibru sănătos de lichide în organism dar, consumul de alimente sărate în mod frecvent poate dăuna rinichilor, care sunt responsabili pentru sistemul natural de filtrare al organismului. Atunci când consumăm sare în exaces, rinichii noștri sunt nevoiți să lucreze la capacitate maximă pentru a expulza ceea ce nu avem nevoie, potențial până la punctul de a se descompune. Crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, ceea ce poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral, iar pentru persoanele cu diabet riscul de a dezvolta aceste afecțiuni este mult mai mare.
Exercițiile fizice regulate mențin rinichii sănătoși
Exercițiile fizice obișnuite sunt extrem de benefice pe cei care suferă de boli cornice de rinichi, mai exact cei care au suferit un transplant de rinichi. Activitatea fizica ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la scaderea riscului de boli cronice de rinichi. Mișcarea fizică ajută nu numai la prevenirea bolilor de rinichi, ci si la menținerea unei stări bune de sănătate.
Sursa: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/easy-ways-to-protect-your-kidneys/