În timp ce decesele legate de bolile de inimă au scăzut în rândul persoanelor în vârstă, studiile sugerează că ratele de deces în rândul pacienților mai tineri au stagnat sau chiar au crescut ușor. Pentru a înțelege ce factori prezintă persoanelor mai tinere un risc mai mare de boală coronariană prematură (CHD), cercetătorii de la Brigham and Women Hospital și Clinica Mayo au analizat mai mult de 50 de factori de risc la 28.024 de femei care au participat timp de zece ani la un studiu de sănătate al femeilor. În special, femeile sub 55 de ani cu diabet de tip 2 au avut un risc de zece ori mai mare de a dezvolta CHD în următoarele două decenii, rezistența la lipoproteine insulină (LPIR) dovedindu-se, de asemenea, un biomarker puternic și predictiv. Descoperirile sunt publicate în JAMA Cardiology.

„Vom vedea, din păcate, persoane din ce în ce mai tinere cu infarct”, a declarat Samia Mora, MD, MHS, de la Brigham’s Center for Lipid Metabolomics din Divizia de Medicină Preventivă, profesor asociat la Harvard Medical School . “Atunci când un individ mai tânăr are un eveniment cardiovascular, acesta va afecta calitatea vieții sale în viitor, productivitatea și contribuția sa în societate”.

“Prevenirea este mai bună decât vindecarea și mulți factori de risc pentru bolile de inimă pot fi prevenite. Acest studiu arată impactul pe care stilul de viață îl are asupra sănătății inimii la femeile de toate vârstele și, în special, la femeile mai tinere”, a spus Sagar Dugani, MD, Ph.D ., specialist în medicină internă la Clinica Mayo din Rochester, MN. Dr. Dugani este co-primul autor al studiului.

Cercetătorii au analizat aproximativ 50 de biomarkeri asociați cu sănătatea cardiovasculară. Valori utilizate în mod obișnuit, cum ar fi colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL) (sau colesterolul „rău”) și hemoglobina A1C (o măsură a nivelului de zahăr din sânge) au avut asocieri mult mai slabe cu apariția CHD la femeile cu vârsta mai mică de 55 de ani decât LPIR. LPIR utilizează o combinație ponderată de șase măsuri lipoproteice și este analizat prin teste de laborator specializate. În timp ce colesterolul LDL a fost asociat doar cu o creștere cu 40% a riscului de apariție a CHD la femeile sub 55 de ani, LPIR a demonstrat o creștere de 600%!

“De altfel, la femeile sănătoase, rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și diagnosticul surorii sale, sindromul metabolic, au contribuit major la evenimentele coronariene premature“, a spus Mora. “Femeile sub 55 de ani care au obezitate au avut un risc de patru ori mai mare pentru apariția evenimentelor coronariene, la fel ca și femeile din acea grupă de vârstă care au fumat sau au avut hipertensiune arterială. Inactivitatea fizică și istoricul familial fac parte, de asemenea, din imagine.”

Cercetătorii au recunoscut că studiul este limitat în generalizabilitatea sa – dincolo de concentrarea sa asupra femeilor, cărora li s-a dovedit că au rezultate mai slabe după evenimente cardiace premature decât bărbații; participanții au fost peste 95% albi. Potrivit lui Mora, descoperirile ar putea fi și mai dramatice în grupurile etnice și rasiale care au o prevalență mai mare a sindromului metabolic, a rezistenței la insulină și a diabetului, printre alți factori de risc.

„Diabetul este prevenibil în cea mai mare parte, dar este o problemă la nivel de sistem și avem nevoie urgentă de cercetări suplimentare privind noile strategii pentru a-l aborda”, a spus Mora. Acestea ar putea fi strategii inovatoare bazate pe stilul de viață, cum ar fi eforturile comunității, eforturi mai mari de sănătate publică, modalități de a viza din punct de vedere medical căile metabolice sau noi abordări chirurgicale.

Odată cu prevalența diabetului și a factorilor de risc asociați, crescând dramatic și afectând mai multe femei decât bărbați, cercetătorii subliniază urgența dezvoltării unor intervenții eficiente.

”Avem nevoie de noi strategii pentru a îmbunătăți rezultatele la acești indivizi mai tineri și pentru a aborda riscul de diabet, deoarece acum ne confruntăm doar cu începutul acestei epidemii “, a spus Mora.

 

Sursă articol: www.medicalxpress.com