Începând cu anul 1991, pe 14 noiembrie sărbătorim Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, ca răspuns la îngrijorările în creștere provocate de riscul grav de sănătate pe care îl reprezintă diabetul.
În ciuda avansurilor în materie de îngrijire a pacienților, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au o speranță de viață mai mică, iar pacienții cu diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare mor, în medie, cu 12 ani mai devreme decât persoanele fără diabet. Majoritatea deceselor la pacienții cu diabet sunt cauzate de boli cardiovasculare.
Pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt încurajați să consulte medicul de familie pentru a găsi modalități de protejare a sănătății inimii.
Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, sărbătorită în fiecare an la 14 noiembrie, compania farmaceutică Boehringer Ingelheim, lider mondial în cercetare-dezvoltare, a organizat un eveniment de presă online pentru a sublinia faptul că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 21, dar și pentru a promova importanța dialogului pacient-medic pe problema sănătății inimii la acest grup de pacienți.
Scopul evenimentului, organiza în colaborare cu CARE 4 YOUR HEART, Asociația pentru prevenția complicațiilor diabetului, a fost să schimbe percepțiile despre diabetul zaharat tip 2, prin care se crede că gestionarea bolii înseamnă simpla monitorizare a glicemiei, atrăgând atenția asupra riscul major de a dezvolta boli cardiovasculare cu care se confruntă persoanele bolnave de diabet tip 2.
Incidența diabetului zaharat tip 2 este în creștere; aproximativ 463 de milioane de adulți suferă de diabet, 90% dintre ei având diabet zaharat tip 2, iar numărul lor este estimat să crească la 700 milioane până în 2045.3 Când ne gândim la diabet, monitorizarea nivelului zahărului din sânge este de obicei primul lucru care ne vine în minte; cu toate acestea, există mult mai mulți factori de luat în considerare atunci când vine vorba de gestionarea acestei boli. Diabetul zaharat poate provoca complicații la diferite organe și părți ale corpului, cum ar fi ochii, gura, nervii, rinichii și inima.3 Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la persoanele cu diabet de tip 2.1 Îngrijirea inimii este esențială pentru persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 și este important să vorbească cu un medic despre cum se pot proteja.
Invitat la eveniment, Jean-Luc Eiselé, CEO al Federației Mondiale a Inimii, a subliniat nivelul scăzut de conștientizare a pacienților cu privire la riscul cardiovascular în diabet: „Mulți oameni care trăiesc cu diabet s-ar putea să nu știe că au boli cardiovasculare, deoarece leziunile la inimă pot să nu provoace niciun simptom imediat. Boala cardiovasculară este cel mai mare ucigaș din lume, dar cel puțin 80% din decesele premature cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral ar putea fi evitate. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca persoanele care suferă de diabet să vorbească cu un medic despre modul în care pot rămâne protejați”.
Vorbind dintr-o perspectivă cardiologică, prof. Ricardo Fontes-Carvalho, renumit cardiolog din Portugalia, a adăugat: „Nivelurile ridicate de zahăr din sânge predispun pacienții la mai multe blocaje ale arterelor pe tot corpul, în special în inimă și creier. Persoanele care suferă de diabet tind să aibă, de asemenea, un nivel ridicat de colesterol rău și o predispoziție la hipertensiune, obezitate sau lipsă de activitate fizică, ceea ce le crește riscul cardiovascular. Chiar și atunci când nivelurile de glucoză sunt controlate, diabetul de tip 2 crește foarte mult riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, arătând importanța unei abordări integrate de gestionare a tuturor factorilor de risc cardiovascular pentru a reduce riscul”.
Aproximativ unul din trei pacienți cu diabet de tip 2 au o boală cardiovasculară și, deși acest lucru poate avea un impact negativ asupra vieții lor, există acțiuni care pot fi întreprinse pentru a reduce acest impact. Cu o bună gestionare a afecțiunii, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 își pot reduce riscul de complicații grave, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Profesorul Thomas Wascher, unul dintre principalii diabetologi din Austria, a declarat: „Gestionarea sănătății inimii este la fel de importantă ca gestionarea nivelului zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet. Interconectivitatea inimii și a vaselor de sânge este motivul pentru care diabetul de tip 2 crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Știm că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au de două până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare decât pacienții fără diabet, așa că este necesară o abordare holistică atunci când se tratează diabetul de tip 2 și riscul bolilor de inimă”.
Dr. Sarah Jarvis, medic generalist și membru al Colegiului Regal de Medici Generaliști din Marea Britanie, a explicat de ce un dialog deschis între pacienți și medici este atât de crucial, mai ales când vine vorba de afecțiuni cronice precum diabetul: „Cheia pentru succesul pe termen lung în tratamentul diabetului de tip 2 este ca pacienții să aibă o comunicare bună cu medicul lor și să lucreze împreună cu ei ca o echipă pentru a-și gestiona cu succes starea. Știm că pacienții sunt mai predispuși să-și urmeze tratamentul dacă sunt de acord cu acesta și cred că le va îmbunătăți starea de sănătate”.
Pentru mai multe informații, accesați http://www.boehringer-ingelheim.com/