Copii și adolescenții care nu prezintă simptome, dar sunt în grupa de risc să dezvolte diabet zaharat, trebuie testați. Aceștia sunt adolescenții aflați la pubertate și copii de peste 10 ani, care sunt supraponderali sau obezi și care prezintă și factori de risc suplimentari, precum:

  • Mamă cu istoric de diabet, sau diabet gestațional în sarcina din care a rezultat copilul respectiv
  • Istoric familial de diabet zahart între rude de gradul 1 sau 2
  • Semne de rezistență la insulină, sau afecțiuni asociate rezistenței la insulină, precum acanthosis nigricans (hiperpigmentare a pielii în anumite zone), hipertensiune, dislipidemie, sindrom de ovar polichistic, greutate scăzută la naștere

Dacă rezultatele testelor sunt normale, se recomandă reluarea testării la interval de minim 3 ani, sau mai repede în cazul în care crește indicele de masă corporală.

Diagnosticare precoce a prediabetului este esențială

Instalarea diabetului zaharat se piate produce după o lungă perioadă de timp, în care să nu se manifeste nici un fel de simptome. Diabetul reprezintă o afecțiune cu impact major asupra calității vieții, iar prevenirea lui are rezultate din cele mai bune, dacă este diagnosticat în perioada de prediabet.

Testarea nu este nici complicată, nici costisitoare, de aceea prevenția este pasul cel mai ușor de făcut în lupta cu diabetul.