Retinopatia diabetică, una din complicațiile diabetului, continuă să fie principala cauză ce poate duce la orbire în rândul adulților la nivel global.
Un nou studiu, publicat recent, analizează eficacitatea a șapte algoritmi de screening bazată pe inteligență artificială pentru a diagnostica retinopatia diabetică, cea mai frecventă boală oculară diabetică care poate duce la pierderea vederii.
Cercetătorii au comparat rezultatele obținute pe baza algoritmilor cu expertiza diagnosticului făcută de ofltalmologi. Cinci companii au produs algoritmii testați, două în Statele Unite (Eyenuk, Retina-AI Health), una în China (Airdoc), una în Portugalia (Retmarker) și una în Franța (OphtAI).
Studiul s-a desfășurat între 2006 și 2018, cu ajutorul radiografiilor de retina de la aproape 24.000 de veterani care au solicitat screening pentru retinopatie diabetic.
Grupul de cercetători a descoperit că algoritmii nu dau rezultate la fel de bune pe cât se spera. Multe dintre aceste companii care au produs algoritmii, raportează rezultate excelente în studiile clinice, dar performanța lor într-un cadru real este necunoscută.
Cercetătorii au efectuat un alt test, având la bază cei 5 algoritmi, iar apoi au comparat diagnosticul obținut prin screnning al retinei cu ajutorul algoritmilor și diagnosticul pus de clinicieni. Se pare că trei dintre algoritmi au dat rezultate destul de bune în comparație cu diagnosticele medicilor, unul a dat același rezultat ca al clinicienilor, iar unul a avut rezultat irelevant.
Cercetătorii au declarat că este important ca orice practician care dorește să utilizeze un dispozitiv de screening AI, să îl testeze mai întâi și, de asemenea, să urmeze instrucțiunile întocmai, ca să obțină în imagini corespunzătoare ale retinei, deoarece algoritmii sunt proiectați să funcționeze cu imagini de o anumită calitate.
Lucrarea a fost publicată pe 5 ianuarie 2021 în Diabetes Care.
Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2021-01-ai-algorithms-diabetic-eye-disease.html