Familia şi şcoala au un rol important în ceea ce priveşte prevenţia diabetului la copii, a afirmat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
“Familia are un rol deosebit de important şi alegerea temei – “Familia şi diabetul” – nu este întâmplătoare, pentru că familia are un rol hotărâtor în ceea ce priveşte prevenţia. În primul rând, prin educarea copilului pentru un stil de viaţă sănătos. Dar şi şcoala, în egală măsură, are un rol important, motiv pentru care Administraţia Prezidenţială a susţinut şi susţine necesitatea implementării în şcoli a materiei “Educaţie pentru sănătate”, care să cuprindă noţiuni pornind de la cele mai clare pentru copiii de ciclul primar şi ulterior pentru gimnaziu şi liceu privind reguli simple, privind alimentaţia sănătoasă şi promovarea sportului”, a precizat Diana Păun, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului – 14 noiembrie.
Potrivit acesteia, cunoaşterea simptomelor prin care se manifestă această afecţiune este esenţială pentru diagnosticarea precoce şi iniţierea tratamentului astfel încât să se evite complicaţiile diabetului.
“O atenţie deosebită trebuie să o manifeste părinţii, care trebuie să fie la rândul lor educaţi, conştientizaţi şi responsabilizaţi tocmai pentru a recunoaşte simptomele la copil, iar unul dintre mesajele campaniei globale lansate la nivel internaţional porneşte de la faptul că patru din cinci părinţi întâmpină dificultăţi în a detecta la timp semnele de alarmă care sunt asociate diabetului. Pe lângă prevenţie şi depistare precoce, membrii familiei sunt primii care pot oferi suport moral tinerilor, micuţilor cu diabet”, a subliniat medicul.
Ea a amintit că diabetul are complicaţii cardiovasculare – nefropatia diabetică, neuropatia diabetică, retinopatia, piciorul diabetic -, afecţiuni care alterează calitatea vieţii pacientului.
Diana Păun a arătat că îngrijirea pacientului cu diabet zaharat implică o echipă multidisciplinară constituită din diabetolog, cardiolog, oftalmolog, nefrolog, neurolog şi asistenta medicală specializată în îngrijirea acestei patologii.
“Complicaţiile diabetului se răsfrâng asupra vieţii pacientului, dar nu numai la nivel individual, ci şi la nivel familial, social, profesional. O familie întreagă îşi schimbă viaţa în momentul în care unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu această afecţiune. Experţii ne spun că jumătate din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite şi este bine să îi ascultăm. Iar prevenţia care trebuie începută încă înainte ca noul născut să apară pe lume implică nişte reguli simple”, a subliniat consilierul de stat. AGERPRES