Diabet gestațional – o glicemie crescută (glucoză) care se dezvoltă în timpul sarcinii și dispare de obicei după naștere.

Se poate întâmpla în orice etapă a sarcinii, dar este mai frecventă în al doilea sau al treilea trimestru.

Se întâmplă atunci când corpul nu poate produce suficientă insulină – un hormon care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge – pentru a vă satisface nevoile suplimentare în timpul sarcinii.

Diabetul gestațional poate cauza probleme pentru mamă și copil în timpul sarcinii și după naștere. Dar riscurile pot fi reduse dacă afecțiunea este detectată din timp și bine gestionată.

Orice femeie poate dezvolta diabet gestațional în timpul sarcinii, dar există un risc crescut dacă:

  • femeia are peste 40 de ani și indicele de masă corporală (IMC) este peste 30
  • femeia a avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară
  • unul dintre părinți sau frați are diabet
  • femeia este de origine sud-asiatică, neagră, afro-caraibiană sau din Orientul Mijlociu
  • a avut un bypass gastric sau o altă intervenție chirurgicală de slăbire.

Dacă oricare dintre aceste riscuri se aplică în cazul dumneavoastră, ar trebui să vi se ofere screening pentru diabetul gestațional în timpul sarcinii.

 

Simptomele diabetului gestațional

Diabetul gestațional nu provoacă de obicei niciun simptom. Cele mai multe cazuri sunt descoperite doar atunci când nivelul zahărului din sânge este testat în timpul screening-ului pentru diabetul gestațional.

Unele femei pot dezvolta simptome dacă nivelul zahărului din sânge devine prea mare (hiperglicemie), cum ar fi:

  • sete crescută
  • urinare frecventă
  • o gură uscată
  • oboseală
  • vedere încețoșată
  • mâncărimi genitale 
  • afte

Dar unele dintre aceste simptome sunt frecvente în timpul sarcinii și nu sunt neapărat un semn al diabetului gestațional. Discutați cu  medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorată de orice simptome pe care le aveți.

 

Cum poate afecta diabetul gestațional sarcina

Majoritatea femeilor cu diabet gestațional au sarcini normale, cu copii sănătoși. Cu toate acestea, diabetul gestațional poate provoca probleme precum:

  • copilul dumneavoastră crește mai mare decât de obicei – acest lucru poate duce la dificultăți în timpul nașterii și crește probabilitatea de a avea nevoie de travaliu indus sau de o operație cezariană
  • polihidramnios – prea mult lichid amniotic (lichidul care înconjoară copilul) în uter, care poate provoca travaliu prematur sau probleme la naștere
  • naștere prematură – nașterea înainte de a 37-a săptămână de sarcină
  • preeclampsie – o afecțiune care provoacă hipertensiune arterială în timpul sarcinii și poate duce la complicații ale sarcinii dacă nu este tratată
  • copilul dezvoltă glicemie scăzută sau îngălbenirea pielii și a ochilor (icter) după naștere, ceea ce poate necesita tratament în spital
  • pierderea bebelușului (nașterea mortii) – deși acest lucru este rar.
Diabetul gestațional înseamnă, de asemenea, că există un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.
Screening pentru diabetul gestațional

În jurul săptămânii 8 și 12 de sarcină, medicul vă va adresa câteva întrebări pentru a determina dacă aveți un risc crescut de diabet gestațional.

Dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul gestațional, ar trebui să vi se ofere un test de screening.

Testul de screening se numește test oral de toleranță la glucoză (OGTT), care durează aproximativ 2 ore. Aceasta implică efectuarea unui test de sânge dimineața, când nu ați mâncat sau băut timp de 8 până la 10 ore (deși de obicei puteți bea apă, dar verificați la spital dacă nu sunteți sigur). Apoi vi se dă o băutură cu glucoză.

După 2 ore, se prelevează o altă probă de sânge pentru a vedea cum se comportă corpul cu glucoza. OGTT se face atunci când sunteți gravidă între 24 și 28 de săptămâni. Dacă ați mai avut diabet gestațional, vi se va oferi un OGTT mai devreme în timpul sarcinii, la scurt timp după programarea dumneavoastră, apoi un alt OGTT la 24 până la 28 de săptămâni dacă primul test este normal.

 

Tratamente pentru diabetul gestațional

Dacă aveți diabet gestațional, șansele de a avea probleme cu sarcina pot fi reduse prin controlul nivelului de zahăr din sânge. Vi se va oferi un kit de testare a zahărului din sânge, astfel încât să puteți monitoriza efectele tratamentului.

Nivelurile de zahăr din sânge pot fi reduse prin schimbarea dietei și mișcare. Activitățile blânde, cum ar fi mersul pe jos, înotul și yoga prenatală pot ajuta la reducerea zahărului din sânge.

Cu toate acestea, dacă aceste modificări nu scad suficient nivelul de zahăr din sânge, va trebui să luați și medicamente. Acestea pot fi tablete sau injecții cu insulină.

De asemenea, veți fi monitorizată mai îndeaproape în timpul sarcinii și al nașterii pentru a verifica eventualele probleme.

Daca ai diabet gestational, cel mai bine este sa nasti inainte de 41 de saptamani. Inducerea travaliului sau o operație cezariană poate fi recomandată dacă travaliul nu începe natural până în acest moment.

Nașterea mai devreme poate fi recomandată dacă există îngrijorări cu privire la sănătatea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră sau dacă nivelul zahărului din sânge nu a fost bine controlat.

Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional

Diabetul gestațional dispare în mod normal după naștere. Dar femeile care au avut această afecțiune sunt mai susceptibile de a dezvolta:

  • diabet gestațional, din nou, în sarcinile viitoare
  • diabet zaharat de tip 2 – un tip de diabet zaharat, pe tot parcursul vieții

Ar trebui să faceți un test de sânge pentru a verifica diabetul la 6 până la 13 săptămâni după naștere și o dată pe an după aceea dacă rezultatul este normal.

Consultați-vă medicul de familie dacă aveți simptome de glicemie crescută, cum ar fi sete crescută, nevoia de a face pipi mai des decât de obicei și gura uscată – nu așteptați până la următorul test.

Ar trebui să vă faceți analizele chiar dacă vă simțiți bine, deoarece multe persoane cu diabet nu prezintă niciun simptom.

Veți fi, de asemenea, sfătuit despre lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a face diabet, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Unele cercetări au sugerat că bebelușii mamelor care au avut diabet gestațional pot avea mai multe șanse de a dezvolta diabet sau de a deveni obezi mai târziu în viață.

 

Sursa: Nhs.uk