Retinopatia diabetică –  este o boală a ochiului cauzată de diabet. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă leziuni ale vaselor de sânge din retină. Aceste vase de sânge se pot umfla și curge. Sau se pot închide, împiedicând trecerea sângelui. Uneori noi vase de sânge anormale cresc pe retină. Toate aceste schimbări pot afecta vederea.

Există două etape principale ale bolii oculare diabetice: retinopatia diabetică neproliferativă și retinopatia diabetică proliferativă.

 

Retinopatia diabetică neproliferativă (RDNP)

Acesta este stadiul incipient al bolii oculare diabetice. Mulți oameni cu diabet îl au. Cu RDNP, vasele de sânge mici se scurg, făcând retina să se umfle. Când macula se umflă, se numește edem macular. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru care persoanele cu diabet isi pierd vederea.

De asemenea, cu RDNP, vasele de sânge din retină se pot închide. Aceasta se numește ischemie maculară. Când se întâmplă asta, sângele nu poate ajunge la macula. Uneori, în retină se pot forma particule minuscule numite exsudate. Acestea vă pot afecta și vederea. Dacă aveți RDNP, vederea dvs. va fi încețoșată.

 

Retinopatia diabetică proliferativă (RDP)

Acesta este stadiul mai avansat al bolii oculare diabetice. Se întâmplă atunci când pe retina încep să crească noi vase de sânge. Se numește neovascularizare. Aceste noi vase fragile sângerează adesea în vitros. Dacă sângerează doar puțin, s-ar putea să vezi câteva pete întunecate pete negre sau gri in miscare -miodezopsiilor.

Dacă sângerează mult, s-ar putea bloca toată vederea. Aceste noi vase de sânge pot forma țesut cicatricial. Țesutul cicatricial poate provoca probleme cu macula sau poate duce la o detașare a retinei. RDP este foarte gravă și se poate pierde atât vederea centrală, cât și cea periferică (laterală).

 

Ce se întâmplă când aveți retinopatie diabetică?

Poți avea retinopatie diabetică și nu știi asta. Acest lucru se datorează faptului că adesea nu are simptome în stadiile incipiente. Pe măsură ce retinopatia diabetică se agravează, veți observa simptome precum:

  • un număr tot mai mare de pete întunecate (miodezopsiilor)
  •  vedere încețoșată
  • vedere care se schimbă uneori de la încețoșat la clar
  • zone goale sau întunecate în câmpul tău vizual
  • o vedere slabă pe timp de noapte
  • culorile apar estompate sau spălate
  • pierderea vederii

Simptomele retinopatiei diabetice afectează de obicei ambii ochi.

 

Diagnosticarea retinopatiei diabetice

Vi se vor pune picături în ochi pentru a vă dilata pupila. Acest lucru permite medicului oftalmolog să privească printr-o lentilă specială pentru a vă vedea interiorul ochiului.

Medicul dumneavoastră poate face tomografie cu coerență optică (OCT) pentru a privi îndeaproape retina. O mașină scanează retina și oferă imagini detaliate ale grosimii acesteia. Acest lucru îl ajută pe medicul dumneavoastră să găsească și să măsoare umflarea maculei.

Angiografia cu fluoresceină sau angiografia OCT va ajuta medicul să vadă ce se întâmplă cu vasele de sânge din retină.

Angiografia cu fluoresceină folosește un colorant galben numit fluoresceină, care este injectat într-o venă (de obicei în braț). Colorantul călătorește prin vasele de sânge. O cameră specială face fotografii ale retinei în timp ce colorantul se deplasează prin vasele de sânge. Aceasta arată dacă vreun vas de sânge este blocat sau se scurge lichid. De asemenea, arată dacă se dezvoltă vase de sânge anormale.

Angiografia OCT este o tehnică mai nouă și nu are nevoie de colorant pentru a privi vasele de sânge.

 

Tratamentul retinopatiei diabetice

Tratamentul se bazează pe ceea ce vă vede oftalmologul la conultație. Opțiunile de tratament pot include:

  • Controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale poate opri pierderea vederii. Urmați cu atenție dieta recomandată de nutriționist. Luați medicamentul prescris de medicul dumneavoastră pentru diabet. Uneori, un control bun al zahărului vă poate reda o parte din vedere. Controlul tensiunii arteriale menține vasele de sânge ale ochiului sănătoase.
  • Medicamentele anti-VEGF ajută la reducerea umflăturii maculei, încetinind pierderea vederii și poate îmbunătăți vederea. Acest medicament este administrat prin injectare în ochi. Medicamentul cu steroizi este o altă opțiune pentru a reduce umflarea maculară. Acesta se administrează și sub formă de injecții în ochi. Medicul dumneavoastră vă va recomanda de câte injecții de medicamente veți avea nevoie în timp.
  • Operatia cu laser – Chirurgia cu laser ar putea fi folosită pentru a ajuta la etanșarea vaselor de sânge care se scurg. Acest lucru poate reduce umflarea retinei. Chirurgia cu laser poate ajuta, de asemenea, la micșorarea vaselor de sânge și la prevenirea creșterii lor ulterioare. Uneori este nevoie de mai mult de un tratament.
  • Vitrectomia – Dacă aveți RDP avansat, medicul oftalmolog vă poate recomanda o intervenție chirurgicală numită vitrectomie. Oftalmologul îndepărtează umoarea vitroasă și sângele din vasele scurse din partea din spate a ochiului. Acest lucru permite razelor de lumină să se concentreze corect pe retină din nou. De asemenea, țesutul cicatricial poate fi îndepărtat din retină.

 

Prevenirea pierderea vederii din cauza retinopatiei diabetice

Dacă aveți diabet, discutați cu medicul dumneavoastră despre controlul zahărului din sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează vaselor de sânge retiniene. Asta provoacă pierderea vederii.

Aveți hipertensiune arterială sau probleme cu rinichii? Întrebați-vă medicul despre modalitățile de a gestiona și trata aceste probleme. Consultați-vă în mod regulat oftalmologul pentru examene oculare de rutină.

Retinopatia diabetică poate fi descoperită chiar înainte de a apărea problemele de vedere. Dacă observați modificări ale vederii la unul sau ambii ochi, sunați imediat medicul oftalmolog. Obțineți tratament pentru retinopatia diabetică cât mai curând posibil. Acesta este cel mai bun mod de a preveni pierderea vederii.

 

Sursa: Aao.org