Diabet- barbat de culoareNoile cercetări, care analizează efectele a două medicamente utilizate pentru a trata diabetul de tip 2, indică o lipsă constantă a beneficiilor cardiovasculare și renale la populațiile de culoare. Boala cardiovasculară este principala cauză a bolilor severe și a decesului asociate cu diabetul de tip 2. Boala renală este, de asemenea, o complicație frecventă a diabetului de tip 2.

Medicamentele, numite inhibitori ai co-transportatorului de sodiu-glucoză 2 (SGLT2-Is) și agonişti ai receptorilor peptidei 1 asemănătoare glucogenului (GLP1-RA), sunt unele dintre cele mai noi tratamente prescrise pentru a scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Concluziile cercetării, publicate în Jurnalul Societății Regale de Medicină, arată că pentru populațiile albe și asiatice, SGLT2-Is și GLP1-RA au efecte benefice asupra tensiunii arteriale, controlului greutății și funcției renale și reduc semnificativ riscul de apariție a problemelor severe cardiace și a bolilor de rinichi. Cu toate acestea, cercetarea nu arată nicio dovadă a acestor efecte benefice la populațiile de culoare.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Diabetului de la Universitatea din Leicester au analizat rezultatele a 14 studii randomizate controlate ale SGLT2-Is și GLP1-RA, care raportează rezultatele cardiovasculare și renale în funcție de rasă, etnie și regiune.

Profesorul principal cercetător Samuel Seidu, profesor în diabet și medicină cardio-metabolică la Universitatea din Leicester, a declarat: „Având în vedere dovezile bine documentate că populațiile de culoare și alte minorități etnice au mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 și la o vârstă mai tânără, lipsa constantă a beneficiilor pe care le-am observat în rândul populațiilor de culoare este îngrijorătoare”.

„Minimizarea variațiilor rasiale și etnice ale complicațiilor cardiovasculare și renale ale diabetului de tip 2 necesită un acces îmbunătățit, direcționat spre îngrijire și tratament pentru cei mai expuși riscului”.

Cercetătorii sugerează că există mulți factori care ar fi putut contribui la lipsa dovezilor privind efectele benefice pentru populațiile negre și alte populații non-albe. Puterea statistică scăzută, din cauza dimensiunilor mici ale eșantionului acestor populații, poate fi parțial responsabilă.

”Din datele actuale este destul de clar că unele grupuri rasiale/etnice, cum ar fi populațiile de culoare, au fost subreprezentate în toate studiile incluse,” a spus Profesor Samuel Seidu.

 

Sursa: News-medical.net