Consumul de carne procesată sau roșie crește riscul de diabet de tip 2, doar două felii de șuncă pe zi crescând pericolul cu 15%, sugerează cel mai mare studiu de acest gen.

Cercetările conduse de Universitatea din Cambridge și care implică 2 milioane de oameni din întreaga lume oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum ale unei legături între carne și boala care prezintă unul dintre cele mai presante pericole pentru sănătatea globală.

Peste 400 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, care este o cauză principală de orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și amputare a membrelor inferioare.

Pe lângă menținerea unei greutăți sănătoase și mai multă mișcare, dovezile sugerează că una dintre principalele modalități de a reduce riscul de boală este îmbunătățirea dietei.

Experții care au efectuat o meta-analiză a datelor care au implicat 1,97 milioane de adulți din 20 de țări din Europa, SUA, estul Mediteranei, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest susțin că rezultatele susțin recomandările de limitare a consumului de carne procesată și roșie.

Descoperirile lor au fost publicate în revista Lancet Diabetes & Endocrinology.

Profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, autor principal al studiului, a declarat: „Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până în prezent ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2. Susțin recomandările de limitare a consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet de tip 2 în rândul populației.”

Cercetătorii au analizat datele a 31 de grupuri de studiu prin InterConnect – un proiect finanțat de UE pentru a înțelege mai multe despre diabetul de tip 2 și obezitatea la diferite populații.

Ei au descoperit că, consumul zilnic obișnuit de 50 g de carne procesată – echivalentul a două felii de șuncă – a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani.

Consumul a 100 g de carne roșie neprocesată pe zi – echivalentul unei fripturi mici – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de îmbolnăvire. Consumul obișnuit de 100 g de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare. 

În timp ce descoperirile noastre oferă dovezi mai cuprinzătoare cu privire la asocierea dintre consumul de carne de pasăre și diabetul de tip 2, legătura rămâne incertă și trebuie investigată în continuare”, a spus Forouhi.

În Marea Britanie, NHS îi sfătuiește pe cei care consumă mai mult de 90 g de carne roșie, cum ar fi carne de vită, miel, oaie, porc, vițel, căprioară și capră, sau carne procesată, cum ar fi cârnați, slănină, șuncă, salam pe zi să reducă până la 70 g sau mai puțin.

Datele InterConnect au permis echipei de cercetare „să țină seama mai ușor de diferiți factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet”, au spus cercetătorii.

Autorul principal, Dr. Chunxiao Li, a spus că, în timp ce studiile anterioare au reunit rezultatele existente, noua analiză a examinat datele de la participanții individuali la fiecare studiu.

Această tehnică, a spus profesorul Nick Wareham, director al unității de epidemiologie MRC din Cambridge și autor principal al lucrării, a permis cercetătorilor să „furnizeze dovezi mai concrete ale legăturii dintre consumul diferitelor tipuri de carne și diabetul de tip 2 decât era posibil anterior. ”

Experții care nu sunt implicați în cercetare au spus că, deși s-a dovedit doar o asociere, și nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat cu recomandările actuale de alimentație sănătoasă.

Profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Acesta este un studiu important care, în ciuda naturii observaționale inevitabile a dovezilor, este foarte bine realizat. Datele sugerează că tăierea cărnii roșii și procesate din diete poate proteja nu numai oamenii de bolile de inimă și accident vascular cerebral, ci și de diabetul de tip 2, o boală în creștere la nivel mondial.”

Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston, a spus că mesajul general de a modera consumul de carne este în concordanță cu sfaturile de reducere a riscului de diabet de tip 2, inclusiv o dietă bogată în legume, fructe, nuci, semințe, fasole, mazăre și linte.

„Acest lucru ar trebui să fie însoțit de activitate fizică regulată pentru a minimiza riscul de a dezvolta diabet de tip 2”, a spus Mellor.

 

Sursa: Theguardian.com