Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică și Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare an sunt diagnosticate în România peste 100.000 de cazuri noi de diabet zaharat și peste un milion de pacienți cu diabet zaharat se află în evidență. Oficial, deci, din datele administrative un român din 18 are diabet zaharat, dar există studii epidemiologice recente care indică faptul că 1 din 10 români are o formă de diabet zaharat.
Dr. Adrian Pană, CEO și Fondator al Center for Health Outcomes & Evaluation, a vorbit în cadrul Conferinței de Management Medical Modern desfășurată pe 10-12 mai la Poiana Brașov, despre costurile tratării diabetului asupra sistemului sanitar românesc. “În ultimii ani, rata de spitalizare în cazul diabetului a crescut continuu, iar rata de spitalizare de zi s-a dublat, ceea ce era previzibil. Durata medie de spitalizare se păstrează cam la aceeași valoare, în jur de 6 zile și aproape 70% din pacienții internați în spitalizare continuă stau între 3 și 8 zile în spital. Din punct de vedere al ratei de spitalizare, ea nu a coborât aproape deloc în ultimii 5 ani. Cinsprezece spitale tratează 35% din toate cazurile de diabet zaharat, jumătate din ele fiind furnizori privați care furnizează preponderent servicii de spitalizare de zi. Se internează mai multe femei decat bărbați, în urban spitalizarea este mai accesibilă, dar oricum populația din orașe este o populație cu mai mult diabet zaharat decât populația din rural”, a spus Dr. Adrian Pană.
Potrivit acestuia, aproape 70% din diagnosticele de externare sunt legate în principal de diabetul zaharat și încă 25% sunt legate de problemele complicațiilor vasculare și neurologice ale acestei boli. O altă observație este aceea că există județe în care 25% din pacienții cu diabet zaharat nu se tratează în județul lor de reședință, ci în alt județ.
“Există o mare variabilitate la nivel județean în accesul la servicii de spitalizare pentru pacienții cu diabet zaharat, atât din perspectiva distanței parcurse până la un spital / secție de profil, cât și din perspectiva numărului mediu de internări pentru pacienții cu diabet zaharat”, conchide Dr. Adrian Pană.