”Avem un număr mare de molecule disponibile și multipl opțiuni terapeutice, avem protocoale și ghiduri actualizate, care așteaptă să fie implementate, avem persoane care beneficiază de dispozitive medicale foarte moderne, pentru a-și monitoriza diabetul și a-și crește calitatea vieții”, aceasta sunt doar câteva dintre lucrurile pozitive din domeniul managementului diabetului în România, menționate de dr. Adrian Pană în deschiderea întâlnirii ”Insulina 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte”. Organizată la finalul lunii decembrie, dezbaterea a fost organizată de comunitatea RoDiabet pentru a sărbători cei 100 de ani de la descoperirea insulinei.
”Când spunem Insulină, instinctiv ne gândim la diabet zaharat. Faptul că în urmă cu o sută de ani a fost descoperită această molecula, a schimbat viața unui număr imens de oameni. Această boală nu mai este acum o boală cu sfârșit rapid și letal, ci a transformat-o într-o afecțiune cronică. Mai mult, prin introducerea insulinoterapiei în tratamentul diabetului de tip 2, a îmbunătățit calitatea vieții pacienților și a redus numărul de complicații asociate diabetului zaharat” a precizat dr. Adrian Pană în cadrul discuțiilor din 21 decembrie 2021, dedicate celebrării centenarului descoperirii insulinei.
Programul național de diabet este o reușită
Programul Național de Diabet este un program care a crescut în timp și a acomodat multe dintre opțiunile terapeutice extrem de actuale în lume în momentul de față, în diabetul zaharat, susține Adrian Pană.
”Lucrurile pozitive pe care le-aș menționa sunt faptul că, Romania a reușit să promoveze o lege pentru prevenția diabetului. Acum sperăm ca și normele de aplicare să fie elaborate cât se poate de repede și vom putea intra apoi în linie dreaptă cu implementarea acestei legi. O modalitate mai integrata de a oferi servicii esențiale pentru pacientul la risc, și pentru pacientul cu diabet zaharat, nu va face decât să ajute sistemul public, prin diminuarea costurilor acestei boli” a continuat dr. Adrian Pană, CEO și Fondator al Center for Health Outcomes & Evaluation.
DESPRE PROGRAMUL INSULINA 100: CĂLĂTORIA, MOȘTENIREA ȘI DRUMUL ÎNAINTE
Întâlnirea din 21 decembrie 2021 este parte a programului Insulina 100 dezvoltat de platforma RoDiabet cu susținerea partenerilor Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare și Farmaciile Alphega.
Anul 2021 a fost anul dedicat centenarului descoperirii insulinei, iar pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021 alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii, precum farmaciști, studenți, persoane cu diabet, medici diabetologi, manageri de resurse umane sau jurnaliști. Întâlnirea din 10 februarie 2022 este proiectul dedicat comunității medicilor de familie.
RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.