Sistemul imunitar poate fi influențat de stilul de viață pe care îl avem. Dieta și mișcarea fizică sunt componente esențiale atât în echilibrarea diabetului zaharat, cât și a sistemului imunitar, iar perioada de pandemie și restricțiile aduse de aceasta au influențat major aceste componente. Este semnalul de alarmă tras de Dr. Alina Spinean, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, într-un interviu acordat Rodiabet.ro.
Chestionată în legătură cu provocările suplimentare, aduse în această perioadă de prelungirea pandemiei COVID-19 și constrângerile aduse de aceasta stilului de viață al pacienților cu diabet, Dr. Alina Spinean consideră că iarna anului 2020 va fi , probabil, una cu mari provocări, deoarece riscul infecțiilor respiratorii asociate sezonului rece se suprapune peste riscul infectării cu virusul Covid 19.
Atenție la carbohidrați
”Sistemul imunitar joacă un rol important în menținerea sănătății noastre, deoarece el reprezintă linia noastră de apărare. Aportul echilibrat de macronutrienți proteine / lipide / carbohidrați joacă un rol important. Pe prioada pandemiei pacienții înclină să își facă rezerve de mâncare pe termen cât mai îndelungat, iar alimentele cu valabilitate mare și cele mai la îndemână sunt reprezentate, în cea mai mare parte, de făinoase. Acestea au aproximativ 50% carbohidrați și fac parte din alimentele care trebuiesc obligatoriu cântărite, pentru o menținere normală a glicemiilor. De asemenea, pastele, orezul, cartofii au conținut de 20% carbohidrați și trebuie consumate cu măsură. Mesele trebuie să conțină alimente din fiecare grupă de nutrienți și să consumăm cât mai multe legume de sezon”, a mai explicat Alina Spinean.
Măsuri de prevenție
Potrivit medicului, ”infecția cu Covid 2019 se arată a fi o infecție mai severă decât gripă sezonieră, atât pentru populația generală, cât și pentru pacienții cu diabet zaharat, iar toate măsurile de prevenție împotriva infectării trebuie respectate.”
”Recomandările sunt similare, atât pentru infecțiile respiratorii, cât și pt Covid 19: spălatul mâinilor cu săpun, timp de 20 de secunde, în special, după frecventarea locurilor publice, înainte de masă sau de pregătirea mesei, înainte să vă atingeți fața. Dacă nu aveți posibilitatea să va spălați pe mâini, folosiți soluții dezinfectante pentru mâini, cu cel puțin 60% alcool. Evitați contactul cu persoane care strănută, tușesc sau prezintă alte simptome respiratorii. Virusul se transmite preponderent de la persoană la persoană”, a mai avertizat medicul.
Mișcarea fizică, o componentă majoră a echilibrului glicemic
Toamna reprezintă, potrivit Dr. Spinean, perioada de tranzit dintre sezonul cald și sezonul rece, astfel încât trecerea se va face treptat: ”În această perioadă, este important se ne adaptăm stilul de viață la modificările impuse de temperatură, fus orar, disponibilitatea alimentelor. Una din componentele majore ale unui echilibru glicemic este reprezentată de mișcarea fizică . Dacă până acum am beneficiat de zile lungi și călduroase, în care timpul liber era petrecut preponderent în aer liber, în perioada rece, suntem tentați să petrecem mai mult timp în spații închise. Este important să conștientizăm faptul că plimbările în natură, expunerea la lumina naturală, atât în zilele însorite, cât și în cele înnorate, trebuie să reprezinte în continuare obiceiuri zilnice, cunoscute fiind beneficiile atât fizice, cât și mentale. Activitatea fizică crește tonusul psihic, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește starea de bine, crește stima de sine, reduce anxietatea și depresia, factori care sunt, de asemenea, implicați și în echilibrul glicemic. Ținând cont de faptul că unii pacienți, din cauza condiției medicale, nu pot practica regulat un sport, se recomandă mersul pe jos, în intervale de timp crescânde. Exercițiul fizic trebuie introdus treptat în stilul de viață, intensificat progresiv și menținut pe toată perioada vieții.”
Somnul, esențial pentru sistemul imun
Somnul reprezintă un alt factor implicat atât în echilibrul glicemic, cât și în calitatea vieții. ”Somnul este esențial pentru bună funcționare a organismului, inclusiv a sistemului imun. Alimentația bogată în stimulante (cafea, ciocolată, dulciuri rafinate), timpul petrecut în fața ecranelor cu lumină artificială (televizor, calculator), programul neregulat al meselor, nerespectarea orei obișnuite de culcare perturbă ritmul normal somn-veghe al organismului”, a explicat specialistul.
Hrana diabeticilor, toamna și iarna
Întrebată care sunt principiile alimentare de care ar trebui să țină seama persoanele cu diabet zaharat, pe timpul toamnei și iernii, doctorul a atătat că toamna este de preferat să avem o alimentație diversificată și de sezon, pentru a ne asigura un nivel optim de vitamine, minerale și antioxidanți necesari pentru echilibrarea sistemului imunitar.
”Odată cu intrarea în anotimpul rece, o grupă nouă de alimente se alătură meniului zilnic, iar preferințele culinare tind spre mese calde și bogate. După cum știm, fructele și legumele de toamnă, precum strugurii, perele, prunele sunt alimente mai bogate în carbohidrați și pot dezechilibra ușor valorile glicemice. De aceea, necesită o atenție mai mare asupra gramajului zilnic consumat. Fructele trebuiesc cântărite și calculate în numărul de carbohidrați (glucide) pe care acestea le conțin. Conținutul în glucide variază până la 20% carbohidraț,i în funcție de cât de dulci sunt acestea. Adăugați scorțișoară peste gustările de fructe. Scorțișoara are multiple beneficii, atât pe tonusul general al organismului, cât și pe controlul glicemiei”, a mai explicat medicul.
Atenție la sucurile de fructe sau rădăcinoase
Sucurile de fructe sau rădăcinoase (sfeclă, morcov) nu sunt recomandate a fi consummate de pacienții cu diabet, din cauza conținutului crescut de glucide, potrivit recomandărilor medicale. În plus, în varianta stoarsă, acestea sunt lipsite de fibre alimentare. ”Fibrele alimentare sunt de o importanță deosebită în alimentația zilnică, deoarece ele încetinesc absorbția în sânge a zahărului conținut de alimentul respectiv, regleaza tranzitul intestinal dau senzația de sațietate și reprezintă un partener bun, în procesul de scădere ponderală”, a explicat Dr. Spinean.
Diabeticii au însă liber la legumele crucifere, precum varza, conopida, reprezentative pentru sezonul de toamnă și care au indice glicemic mic și pot fi asezonate cu porția de proteină animală (pește, pui, curcan), alcătuind astfel un meniu de sezon bogat în fibre și scăzut în carbohidrați.
Importanța menținerii unei flore intestinale echilibrate
”Toamna este momentul în care mulți pacienți conservă legume sau fructe, pentru a beneficia de ele, în perioada rece. Formele în care se pot conserva variază în funcție de preferințe: congelare, murături, zarzavaturi, amestecuri de legume. Pacienții cu diabet trebuie să țină cont la rețetele de conservare a alimentelor, deoarece unele dintre ele conțin zahăr/miere, știut fiind faptul că aceste alimente pot crește nivelul glicemiei. De asemenea, trebuie ținut cont de aportul suplimentar de sare pe care acestea îl conțin și isoricul medical de hipertensiune arterială, boala cronică de rinichi. Murăturile au beneficii multiple asupra sănătății. Prin procesul de fermentare, se produc o serie de bacterii benefice, necesare pentru o floră intestinală sănătoasă. De asemenea, pentru menținerea unei flore intestinale echilibrate, trebuie să avem un aport zilnic de fibre alimentare din alimente integrale (fructe, legume, boabe de leguminoase, cereale integrale). Stresul, lipsa somnului de calitate, poluarea, abuzul de medicamente sunt factori ce dezechilibrează și flora intestinală. În ceea ce privește conservarea fructelor sub formă de gemuri sau compoturi, este important ca fructele să fie bine coapte, adăugat suc de lămâie și evitat adaosul suplimentar de zahăr. Recomandările medicale nutriționale sunt adaptate la stilul de viață al pacientului, iar starea de sănătate reprezintă succesul acestei colaborări medic-pacient”, a mai spus Dr. Alina Spinean.