„Medicina stilului de viață a apărut ca răspuns la creșterea bolilor legate de stilul de viață; 60% din bolile cronice sunt cauzate de un stil de viață nesănătos”, a declarat Dr. Anca Hâncu, Președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos, în prezentarea susținută din cadrul întâlnirii comunității OSC – Cardiologie Modernă, cu tema „Stilul de viață în prevenția și recuperarea cardiacă”, ce a avut loc online pe 9 martie.
‘’Primul care a vorbit despre medicina stilului de viață este prof. James Rippe în 1989, ulterior urmându-i alte definiții. Aceasta înseamnă intervenții bazate pe evidențe științifice, adoptarea și menținerea unor comportamente care ameliorează boala și stilul de viață, prevenție, tratament, chiar și remisia unor boli cronice’’, arată Dr. Anca Hâncu.
Ce înseamnă medicina stilului de viață
Medicina stilului de viață a apărut ca răspuns la creșterea bolilor legate de stilul de viață; 60% din bolile cronice sunt cauzate de un stil de viață incorect, nesănătos. Aduce în atenție alimentația sănătoasă, activitatea fizică, managementul stresului, ameliorarea somnului, relațiile interumane, precum și dependența de substanțe sau evitarea acestor dependențe.
„Prin prevenție, se poate face foarte mult, adică prin ceea ce fiecare om poate face zi de zi, gesturi mici, dar care se adună în timp și duc spre sănătate. Asta înseamnă, prevenția primordială la nivelul omului sănătos, crearea de mici copii a obiceiurilor sănătoase. Când se ajunge la boală vorbim deja de prevenție secundară și terțiară.’’
Dr. Anca Hâncu a explicat că medicina stilului de viață se ocupă în principal de zona de nutriție, iar asta înseamnă să mâncăm corect:
- să mâncăm adecvat cantitativ
- să oferim corpului atâtea calorii cât are nevoie; cantitățile mici adunate zi de zi vor duce la obezitatate
- să mâncăm calitativ, adică dacă mâncăm prea dulce, prea gras, prea sărat, prea picant, automat apar alte probleme: dislipidemii, hipertensiune, acestea fiind obiceiuri care pot fi prevenite ușor.
Un somn de calitate înseamnă 7-9 ore neîntrerupt pe noapte
Alimentația trebuie să favorizeze alimentele valoroase nutritiv, cele care aduc vitamine, minerale, fibre, pe lângă aportul de calorii. Reginele alimentației trebuie să rămână legumele, vegetalele, fructele, proteinele de bună calitate. Se subliniază în ultima vreme importanța luării proteinelor din ambele surse, atât de origine vegetală (linte, fasole, năut), cât și de origine animală, pentru că sunt multe peroane care se limitează la aportul proteinelor de origine animală. Mai trebuie discutat despre cerealele integrale, despre rolul alimentației integrale deoarece acestea sunt valoroase nutritiv spre deosebire de alimentele rafinate precum orezul alb, pâinea albă care, poate caloric au aceeași valoare, dar care nu mai sunt valoroase nutritiv, nu mai au minerale.
Potrivit Dr. Anca Hâncu, peste 85% din alimentația noastră ar trebui să conțină alimente valoroase nutritiv și doar 10-15% să lăsăm pentru elemente bogate caloric, cu care să ne răsfățăm din când în când.
„Noi stăm câte 7, 8, 10 ore pe scaun, pe fotoliu, la birou, iar aceste obiceiuri sunt legate de creșterea mortalității. Ar trebui să ne învățăm să limităm aceste perioade, să le fracționăm în perioade mai mici, de exemplu, când vorbim la telefon să nu mai stăm jos, ci să ne ridicăm și să ne plimbăm dacă este posibil, sau la intrare/ieșire din bloc să urcăm sările, deci să evităm liftul și alte mici obiceiuri. Când vorbim despre stil de viață sănătos și prevenție ne mai gândim la influența somnului, un somn de calitate înseamnă 7-9 ore neîntrerupt pe noapte, în același interval orar, de preferat. Scurtarea somnului duce către insulino-rezistență, primul pas către diabet zaharat și apoi către alte afecțiuni cardiologice asociate”.
Conceptul de mindfulness
Potrivit medicului Anca Hâncu, acest concept înseamna armonie minte, corp, gânduri și emoții, prin care noi ne putem gestiona anumite stări, emoții negative, mai ales legat de bolile cardiovasculare, pentru că cei care sunt tot timpul stresați, nereușind să-și gestioneze stresul vor fi și candidații pentru HTA, infarct miocardic sau alte boli. Absența fumatului este obligatorie pentru a preveni riscul cardiovascular sau măcar după un eveniment cardiovascular se impune acest lucru. O altă chestiune importantă este renunțarea la consumul de alcool.
Adoptarea unei nutriții corecte este deosebit de importantă în această perioadă, pentru că, importantă în evoluția unei boli cardiace, mai ales în IC (insuficiența cardiacă), este menținerea masei musculare. Există date care arată că scăderea în greutate, mai ales la pacientul cu insuficiență cardiacă, dacă i se asociază scăderea masei musculare va avea un prognostic mai rezervat chiar față de a menține aceeași greutate.Obezitatea – o boală care constituie un factor de risc pentru o boală cardiovasculară
‘’În tratamentul obezității, mai ales la un pacient cu boală cardiovasculară care are obezitate și va trebui să scadă în greutate, vom prioritiza o intervenție nutrițională, deci terapie medicală nutrițională cu o cantitate adecvată de proteine, cu respectarea unor parametri foarte clari pentru a nu altera aceea ce funcționează în acel moment, iar acest lucru se face sub îndrumare specializată.’’
Sănătatea înseamnă putere și în acest moment, mai mult decât oricând, avem nevoie să fim puternici.
„Subliniez faptul că medicii trebuie, în primul rând, să fie modele pentru pacienții lor, modele de stil de viață prin activitatea fizică și felul în care reușesc să-și gestioneze alimentația. Medicul, prin tot ceea ce face, trebuie să fie un model în societate. În al doilea rând, să încercăm să transmitem prin orice canal de comunicare, fie că e în populație, că e printre prieteni sau că e la o confeință științifică, faptul că fiecare moment, fiecare gest contează și ne poate duce spre sănătate sau spre boală. În al treilea rând, stilul de viață poate preveni, poate trata și poate duce la remisia anumitor boli”, conchide Dr. Anca Hâncu.
Despre CardiologieModerna.ro
Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare. Portalul comunității CardiologieModerna.ro are un newsletter bilunar propriu, la care toți cei interesați de acest domeniu se pot abona GRATUIT aici.
CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.