Dr. Anca Hâncu a fost unul dintre laureații ceremoniei de închidere a celui de-al 47-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice, desfășurat recent, în cadrul căreia a primit Premiul Special pentru activitatea în domeniul nutriției medicale.
“Acest premiu este pentru mine o recunoaștere a muncii din ultima perioadă, în care m-am implicat activ în eforturile de prevenție a bolilor cronice prin acțiuni educaționale pentru medici, desfășurate prin Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos, pe care o conduc. Este o onoare și o bucurie, dar și un factor motivant, care mă face să continui cu și mai mult entuziasm atât webinariile științifice pentru medici, cât și educația la nivel populațional pentru o nutriție corectă, activitate fizică, somn odihnitor, alcool cu moderație sau deloc, integrate în conceptul mai larg al mindfulness, adică armonia minte, corp, gânduri și emoții”, a declarat Dr. Anca Hâncu pentru portalul RoDiabet.ro
De altfel, Dr. Anca Hâncu este unul dintre pionierii lifestyle medicine în România. Încă din 1989 Prof. Rippe, cardiolog vestit din Boston, definea medicina stilului de viață (sau lifestylemedicine ) drept un concept care înseamnă aplicarea principiilor stilului de viață sănătos, pe baza evidențelor științifice pentru prevenția, dar și tratamentul bolilor cronice netransmisibile.
“Sunt unul din coordonatorii cărții ‘Medicina stilului de viață, prevenție dar și tratament’, apărută la Editura Medicală, iar ediția în limba engleză este în curs de publicare pe site-ul European Lifestyle Medicine Organisation, cu care colaborăm. Este rezultatul colaborării a 12 specialități medicale, care au conceput un material deosebit despre terapia medicală nutrițională adaptată în bolile cronice, activitatea fizică adaptată în funcție de patologie și alte aspecte ale stilului de viață. Iată cum elita profesorilor din medicina romănească, împreună cu colegii lor mai tineri, au creat un material de mare utilitate în practica medicală, pentru că noi, medicii, trebuie să fim în primul rând modele pentru pacienții noștri”, explică Președinta Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos.
Dr. Anca Hâncu are și un mesaj de încurajare pentru colegii săi specialiști în diabet, nutriție, boli metabolice, după acest an dificil, marcat de restricţiile impuse de pandemie: “Doresc să-i felicit pe toți medicii diabetologi pentru eforturile acestui an în care s-au implicat activ în gestionarea pandemiei pentru pacienții cu diabet, aflați la risc înalt de evoluție spre o formă gravă de COVID-19. Toți și-au dovedit înaltul profesionalism. Cu atât mai mult, după acest an greu, aș dori să reamintim că printr-un stil de viață sănătos putem preveni peste 60% din bolile cronice, astfel că măsurile de prevenție trebuie să devină o prioritate pentru noi toți”.