Pandemia cu virusul SARS-COV-2 la nivelul sistemului sanitar ne afectează pe toți deopotrivă, atât pe medici și personalul medical, cât și pe pacienții din întreaga lume, iar repercusiunile acestei pandemii vor fi resimțite pe toate planurile, mulți ani de acum încolo. Acesta este avertismentul lansat de deputatul Antoneta Ioniță, membru al Comisiei de Sănătate și de profesie medic.

”Ne aflăm în fața unei bătălii cu un inamic nemilos, nevăzut, iar deciziile pe care le iau în acest moment autoritățile, sunt astfel alese ca, la finalul luptei, să avem cât mai mulți supraviețuitori. În ceea ce privește pacienții cronici, aceștia se știe că sunt cei mai expuși în fața acestui inamic nevăzut, acesta constituind unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia de a suspenda internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă o urgență. Pacienții cronici sunt cei care, dacă se vor infecta cu acest virus, pot face complicații severe și viața le va fi pusă în pericol.

De aceea, în toată această perioadă, este importantă relația pacienților cu medicii lor de familie, medici aflați și ei în prima linie a acestei lupte, medici care le pot prelungi tratamentul prescris de specialiști, chiar dacă scrisorile medicale au expirat, le pot acorda consultații medicale prin sistemul de telemedicină, iar în eventualitatea în care consultația nu poate fi realizată astfel, pacienții pot apela la aceștia. Dacă, după un prim consult la acest nivel, se constată că este nevoie de asistență medicală de urgență, se poate merge la nivelul superior, cel spitalicesc. De altfel, la nivelul Asistenței Medicale Primare se pot rezolva cele mai multe cazuri, aceasta constituind baza sistemului de sănătate, cunoscut fiind faptul că aici sunt acordate cca 80% din serviciile medicale din sistem”, a arătat dr. Antoneta Ioniță, chestionată de MedicalManager.ro, în legătură cu efectele ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat și contrasemnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Acesta prevede că, “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.

”Cu cât mai multe cazuri rezolvăm în acest mod, cu atât mai puține victime cu COVID-19 vom avea și vom scăpa mai repede de toate aceste probleme”, a mai comentat deputatul.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!