Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității este o soluție care poate restabili greutatea normală și echilibrul organismului atunci când alte metode de scădere în greutate, precum dietele sau activitatea fizică, nu aduc rezultate stabile pe termen lung. Pe lângă aspectul fizic, scăderea în greutate aduce beneficii majore în ceea ce privește starea de sănătate.
În acest context, multe paciente se îndreaptă spre această metodă de tratament nu doar pentru a scăpa de kilogramele în plus, ci și pentru a ameliora sau chiar vindeca anumite afecțiuni specifice femeilor, inclusiv infertilitatea și problemele hormonale, care sunt, de multe ori, în strânsă legătură cu obezitatea. Ce paciente sunt eligibile pentru astfel de intervenții, ce este operația de micșorare a stomacului – una dintre cele mai utilizate intervenții bariatrice -, dar și care sunt principalele beneficii ale acesteia pentru femei ne explică dr. Bogdana Bănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgie Bariatrică și Metabolică din Ponderas Academic Hospital.
Operația de micșorare a stomacului: Ce paciente sunt eligibile?
Dintre toate tipurile de intervenții bariatrice, operația de gastric sleeve este una dintre cel mai des folosite. Aceasta implică îndepărtarea unei mari părți a stomacului, lăsând un tub subțire asemănător cu o „mânecă de cămașă”. Stomacul ajunge, astfel, la doar 15-20% din volumul inițial. „Cel mai important este că se păstrează traseul fiziologic al alimentelor, ceea ce facilitează o digestie corectă”, explică Dr. Bogdana Bănescu.
Intervenția de gastric sleeve este o opțiune pentru cei care se confruntă cu kilogramele în plus, iar eligibilitatea pentru această procedură depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără indicele de masă corporală (IMC), vârsta, problemele de sănătate asociate și istoricul medical. „Concluzia este că, pentru bariatrie, criteriile de eligibilitate sunt foarte largi, pentru că obezitatea este în sine o boală, iar tratamentul pentru o boală se face indiferent de vârsta pacientului”, punctează dr. Bogdana Bănescu.
Principalele beneficii ale intervenției de gastric sleeve pentru femei
Există diferențe fiziologice complexe între femei și bărbați. Este vorba despre tipul și concentrația hormonilor, raportul dintre masa musculară și țesutul adipos, dar și în ceea ce privește arderile metabolice. Pentru femei, beneficiile intervenției de gastric sleeve sunt semnificative, mai ales în ceea ce privește sănătatea hormonală și fertilitatea. Dr. Bănescu explică faptul că „statusul hormonal se echilibrează, menstruația se normalizează, iar la acestea se adaugă reducerea manifestărilor sindromului metabolic. Crește stima de sine, mobilitatea se îmbunătățește și are loc o restaurare a normalului hormonal.” În plus, succesul procedurilor de reproducere umană asistată este mult îmbunătățit la femeile care au pierdut în greutate după intervenția bariatrică, reducând riscul de complicații.
„Una dintre cauzele dovedite ale infertilității feminine este excesul ponderal. Este dovedit că scăderea cu doar 10% a masei corporale, în cazul femeilor supraponderale, poate duce la obținerea unei sarcini în mod natural, mai ales în cazul femeilor care prezentau cicluri menstruale anovulatorii asociate cu supraponderea sau obezitatea. Succesul procedurilor de reproducere umană asistată (a procedurilor de stimulare ovariană sau a celor de fertilizare în vitro) este mult îmbunătățit. În cazul pacientelor cu suprapondere și obezitate, tratamentul hormonal de stimulare ovariană are răspuns suboptimal, rata de implantare a embrionului este mai mică, complicațiile din timpul sarcinii (apariția diabetului zaharat gestațional și a hipertensiunii arteriale) sunt mai frecvente și, de asemenea, avortul spontan apare mai des”, subliniază medicul.
Pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOP), gastric sleeve poate îmbunătăți semnificativ starea generală. Pierderea în greutate reglează ciclurile menstruale, reia ovulația și îmbunătățește sensibilitatea la insulină, un aspect critic în cazul SOP. De asemenea, scade inflamația cronică asociată cu obezitatea și îmbunătățește stima de sine și bunăstarea emoțională.
După o intervenție de gastric sleeve, Dr. Bănescu recomandă ca pacienta să aștepte între 6-10 luni după operație pentru a ajunge la greutatea optimă și pentru a se asigura că organismul s-a stabilizat înainte să rămână însărcinată. „În acest interval, evoluția este monitorizată din punct de vedere a funcției gastrointestinale și, prin analize de laborator, cu privire la nivelul de vitamine, minerale. La un an de la intervenție se face o evaluare completă, pentru a vedea exact dacă există sau nu deficit nutrițional.” Odată atinsă greutatea ideală și corectate eventualele deficite nutriționale, femeile pot concepe mai ușor, fie natural, fie prin metode de reproducere asistată.
„Pentru femeile aflate la vârstă fertilă, care își doresc și nu pot avea un copil, procedura de gastric sleeve poate fi una dintre soluții, pentru că infertilitatea este un aspect important de luat în considerare în contextul obezității. Există o legătură complexă între aceste două condiții, obezitatea poate duce la probleme de ovulație, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOP), frecvent asociat cu obezitatea și poate cauza menstruații neregulate și dificultăți de concepție. Obezitatea poate afecta calitatea ovulelor, ceea ce poate reduce șansele de fertilizare și de dezvoltare a unui embrion sănătos și modifică nivelurile hormonale, inclusiv estrogenul și insulina, ceea ce va influența negativ fertilitatea. Excesul de greutate poate duce la inflamații și la modificări în structura endometrului, mucoasa care căptușește uterul în interior, și astfel afectează implantarea embrionului, dar poate crește și riscul de cancer de endometru sau a altor probleme uterine. Restabilirea greutății normale reduce substanțial riscul de cancer de endometru”, atrage atenția Dr. Bogdana Bănescu.
Importanța schimbării stilului de viață și suportul psihologic pentru succesul pe termen lung
Un mit frecvent întâlnit este că stomacul revine la dimensiunea sa inițială după intervenția de gastric sleeve. Această afirmație este falsă, deoarece, „vorbim de un organ muscular, care poate ajunge la un volum maxim de 200 mililitri, dar niciodată nu va avea volumul de 800 – 1000 mililitri pe care-l avea înainte de gastric sleeve,” afirmă Dr. Bănescu. Creșterea în greutate după operație se datorează exclusiv alegerilor alimentare inadecvate, nu dilatării stomacului.
Pe lângă intervenția chirurgicală, schimbarea stilului de viață și menținerea unei alimentații sănătoase sunt esențiale pentru succesul pe termen lung. Suportul psihologic este crucial, atât înainte, cât și după operație. „Este începutul unei transformări radicale, iar suportul psihologic oferă susținerea necesară și este important atât înainte, cât și după intervenția de gastric sleeve, fiind unul dintre elementele care asigură succesul pe termen lung al procedurii”, explică Dr. Bogdana Bănescu.
Succesul acestei intervenții depinde, așadar, nu doar de pierderea în greutate, ci și de angajamentul față de un stil de viață sănătos și de suportul psihologic. Informarea corectă și colaborarea cu echipa medicală sunt esențiale pentru a asigura rezultate durabile și o calitate mai bună a vieții.