Rezecțiile tumorilor pancreatice, și anume adenocarcinoamelor, reprezintă 85% din totalul tumorilor de pancreas și constituie o mare problemă de sănătate publică în toată lumea. Aceasta este una dintre declarațiile date de Dr. Cezar Stroescu, medic primar chirurgie generală, Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul în cadrul webinar-ului „Provocări și soluții în tratamentul tumorilor pancreatice”, desfășurat joi, 27 iulie, ora 15:00.

O scurtă istorie a intervențiilor chirurgicale pancreatice

Dr. Cezar Stroescu a realizat o scurtă cronologie a intervențiilor chirugicale pancreatice: Au trecut 141 de ani  de când s-a făcut prima rezecție de pancreas, primele fiind de corp și de coadă și ulterior s-a reușit și rezecarea capului de pancreas. După 60-70 de ani au început să apară centrele mari care abordează cel puțin rezecțiile cefalo-pancreatice pentru că acestea sunt cele mai dificile și cu complicațiile cele mai mari, date de pancreatita post operatorie”

Rezecțiile tumorilor pancreatice, și anume adenocarcinoamelor, reprezintă 85% din totalul tumorilor de pancreas și constituie o mare problemă de sănătate publică în toată lumea.”

Pornind de la această afirmație, medicul a menționat una dintre problemele cu care se confruntă pacientul:

Problema majoră a pacientului cu tumoră de pancreas după o rezecție, o reprezintă pancreatita acută și din acest motiv colaborarea cu radiologul și gastroenterologul este esențială pentru că tot ce se întâmplă în burta pacientului după acest episod de pancreatită face ca o intervenție chirurgicală să-i dăuneze acestui pacient.”

Echipa multidisciplinară poate oferi rezultate excelente

Într-o anumită ecuație, cu un anumit tip de echipă multidisciplinară, rezultatele pot fi excelente. […] Pentru rezultate postoperatorii mai bune radiologul și gastroenterologul sunt indispensabili. Chirurgii trebuie să fie strâns legați de radiolog și de gastroenterolog pentru rezolvarea complicațiilor nonchirurgicale apărute postoperatorii”, explică dr. Cezar Stroescu.

Specialistul subliniază faptul că, în cazul rezecțiilor de pancreas este nevoie de un chirurg antrenat, deoarece intervențiile sunt foarte dificile. Cu toate acestea, în societățile mai avansate există medii de supraviețuire de 90 de ani la femei și la bărbați de 85 de ani. În sprijinul și susținerea acestor tipuri de rezecții foarte complicate au fost publicate primele articole cu pacienți vârstnici.

 

În România nu se știe ce să se facă cu pacientul care are o tumoră de pancreas ce nu poate fi operată.”

Sistemul de stat în sine se dovedește a avea o sumedenie de întârzieri în tot acest lanț de diagnostic și de începere a terapiei adjuvante, pacientul fiind nevoit să se descurce rapid doar în centrele private. Casa Națională de Asigurări de Sănătate are contracte pe oncologie cu majoritatea spitalelor private pentru radioterapie, pentru chimioterapie, dar nu si pentru chirurgie.”

Medicul a menționat că centrele mari operează frecvent pacienți cu vârstă de peste 80 de ani, cu condiția ca aceștia să nu aibă comorbidități cardiace sau pulmonare.

Referitor la rata de supraviețuire, unul dintre motivele luate în considerare de dr. Stroescu este următorul: Probabil că atitudinea aceasta din ultimii 10 ani de neoadjuvanță, adică de a face întâi chimioterapie și ulterior de a opera pacientul, a adus progrese de supraviețuire pe termen lung.

Doresc să menționez că doar 30% dintre pacienții cu cancer de pancreas sunt rezecabili. Am pacienți care au 10, chiar și 15 ani de la rezecție, iar aceștia intră în procentajul de 10-15% supraviețuire. [] În cel mai bun caz 2 sau 3 din 10 pacienți vor supraviețui, nu este cel mai bun procentaj, dar deocamdată medicina atâta știe”, concluzionează Dr. Cezar Stroescu.

 

Webinarul Provocări și soluții actuale în tratamentul tumorilor pancreatice este organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.