Când oamenii aud de diabet, au falsa impresie că este o boală ce afectează predominant adulții, însă există sugari, cu vârsta sub un an, diagnosticați cu diabet insulino-dependent. Despre diabetul la copii, greutățile prin care trece întreaga familie, presiunea psihologică și socială care este pusă pe umerii copilului și despre dificultățile și obstacolele în ceea ce privește tranziția către serviciile medicale destinate adultului, a vorbit Cristina Mihai, medic primar pediatrie, diabet și nutriție pediatrică, de la Hyperclinica MedLife, Constanța, în cadrul atelierului Patologia Generației Alpha (Copii născuți după 2010), la Conferința Națională MedLife, organizată în 4-5 Octombrie 2019, București.

De multe ori, diabetul nu este diagnosticat din cauza manifestărilor clinice complexe, mai ales la vârsta pediatrică. Diabetul se caracterizează prin hiperglicemie cronică, iar în cazul copiilor cu diabet zaharat de tip 1 este vorba despre un deficit absolut de insulină. Celulele beta pancreatice se distrug în totalitate, iar în momentul diagnosticării doar 10% mai sunt viabile. Ulterior, pancreasul este distrus în totalitate.

În anul 2015, se estima că există 415 de milioane de pacienți cu diabet zaharat și că până în anul 2040 cifra va ajunge la 642 de milioane de persoane. La nivel mondial, se estimează că 80.000 de copii sub 15 ani vor dezvolta diabet zaharat de tip 1 anual. Supoziția este una sumbră pentru serviciile medicale, deoarece implică o presiune foarte mare și costuri ridicate.

Citiți articolul integral pe Realitatea.net