”2023 este anul în care avem cu ce să încetinim progresia complicațiilor în diabetul zaharat de tip doi. Este remarcabil că putem prescrie aceste medicamente în mod gratuit în România, deși sunt multe țări din jurul nostru unde există coplată, inclusiv țări cu o dezvoltare economică mult superioară României” a declarat dr. Delia Reurean Pintilei în cadrul întâlnirii Ora Pacientului: Discuție cu nefrologul, organizată în 24 aprilie 2023.
Cei doi invitați speciali ai webinarului au discutat despre legăturile dintre diabet și rinichi și au explicat de ce diabetul afectează sănătatea rinichilor noștri și cum putem avea grijă de ei, ce este, de ce apare și cum se tratează nefropatia diabetică și cum putem ține sub control complicațiile diabetului zaharat.
”De regulă, persoanele cu diabet de tip doi asociază și alți factori de risc pentru boala renală cronică, cum ar fi hipertensiunea sau obezitatea. Pacienții cu diabet de tip unu dezvoltă această boală datorită unui defect autoimun, reprezentat de anticorpi care distrug progresiv celulele din pancreas care produc insulină, în final fiind necesară substituția completă a funcției de secreție a insulinei. Asociază mai rar hipertensiune, obezitate și alți factori de risc ajungând mai târziu la afectarea funcției renale, în urma expunerii prelungite la hiperglicemie ” a explicat dr. Delia Pintilei Reurean diferențele dintre cele două tipuri de diabet zaharat și afectarea rinichilor.
Analizele realizate anual sunt esențiale
”Indiferent de vârsta pe care o avem, este extrem de important să fim proactivi și să ne facem analizele anual” atrage atenția medicul diabetolog.
Pe lângă creatinină și glicemie sunt foarte importante și alte analize precum colesterolul total, HDL-col și LDL-col, trigliceridele, funcția ficatului și eliminarea urinară de proteine, raport albumină/creatinină urinară. Măsurarea tensiunii arteriale, controlul greutății au de asemenea un rol major în prevenția complicațiilor diabetului zaharat. Ultimii ani au adus progrese remarcabile în arealul medicamentelor care pot ține sub control complicațiile diabetului zaharat.
” În acest moment există o clasă de medicație, pe care o cunoaștem foarte bine, atât noi, diabetologii, cât și cardiologii și nefrologii, medicamente care se numesc inhibitori SGLT-2. Acestea preparate se eliberează gratuit pentru pacienții asigurați și reunesc medicii din cele 3 specialități: diabet, cardiologie și nefrologie”, a precizat în continuare dr. Delia Reurean Pintilei.
Mecanismul de acțiune al inhibitorilor de SGLT2 se bazează pe blocarea activității transportorului 2 de sodiu-glucoză la nivel renal. Prin inhibarea acestui transportor, cantitatea de glucoză filtrată care este reabsorbită este redusă, iar o proporție mare de glucoză este eliminată prin urină. Astfel, nivelul de glucoză din sânge este redus. În plus, inhibitorii SGLT-2 au și alte efecte benefice, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale și a greutății corporale, încetinesc progresia nefropatiei diabetice și reduc riscul de insuficiență renală. Datele științifice privind utilizarea acestei clase de medicamente sunt fără echivoc, indiferent de tipul de date citate, din studii prospective sau date de registru: utilizarea noii clase de medicamente vine cu creșterea duratei de viață și protecția față de evenimentele cardiovasculare sau renale.
”Este foarte important să înțelegem că acum suntem în posesia soluțiilor pentru foarte multe dintre complicațiile diabetului, dar evaluarea, prevenția și tratamentul acestora se realizează împreună cu medicul curant. Este nevoie de o echipă de specialiști care să monitorizeze pacientul și cinci ținte terapeutice esențiale sunt necesare a fi ținute sub control:
-tensiunea arterială menținută sub 130 mmHg cu 80 mmHg
-hemoglobina A1c sub 6,5% – 7%
-colesterolul LDL sub 55 mg/dL sau sub 70 mg/dL,
– o greutate mai mică măcar cu 5%, dacă există un exces de greutate
– rata de filtrare glomerulară între 90-120 ml/min”, a explicat dr. Delia Reurean Pintilei, în finalul intervenției sale.
Puteți vizualiza înregistrarea completă a Orei Pacientului – Discuție cu Nefrologul, accesând linkul de mai jos: https://youtu.be/j1mKQTjy40Y.