„Este important ca farmaciștii să fie informați cu privire la medicația și dispozitivele actuale pentru tratarea diabetului, deoarece sunt parte a echipei de îngrijire a pacientului cu diabet. Instruirea pe care farmaciștii o oferă în farmacii este extrem de importantă, pentru că pacienții adresează întrebări nu doar la medic, ci și în farmacie, au nevoie de suport și clarificare uneori, iar mesajul trebuie să fie uniform din partea fiecărui membru al echipei medicale“, este de părere Dr. Delia Reurean Pintilei, Fondator și Director de programe ”Clinica de Nutriție”, Director Medical Consultmed, invitat special la întâlnirea Comunității OSC – Farmacia Viitorului, organizată în luna decembrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la descoperirea insulinei.
Dr. Delia Reurean Pintilei a explicat viitorilor farmaciști, prezenți la conferință, evoluția extraordinară a insulinei de la descoperirea acesteia până astăzi.
Descoperirea insulinei salvează vieți de 100 de ani și a fost primită cu entuziasm de către pacienți, medici și comunitatea științifică de atunci. Nu existau însă la acea vreme toate noțiunile de astăzi privind, de exemplu, durata de acțiune sau modul adecvat de dozare în relație cu alimentația. În centrul tratamentului era injectarea cu insulină și se presupunea că ar putea fi de ajuns. În plus, preparatele de insulină nu erau produse prin tehnologia pe care o avem astăzi.
Administrarea se realiza cu seringi care necesitau resterilizare, acele nu erau de unică folosință, existau frecvent reacții la locul injectării și tratamentul nu avea întotdeauna efectul scontat. La acel moment se lucra încă la o schemă ideală de injectare. Glicemiile nu erau măsurate cu glucometrul, pentru că acesta nu apăruse încă. Pacienții aveau încă valori glicemice crescute. Entuziasmul momentului a fost umbrit de conștientizarea faptului că pacienții, în primă fază aparent salvați de la o evoluție sigură către deces, dezvoltau complicații, pentru că dozele nu erau cele corecte – medicii și pacienții deopotrivă încă învățau. În acel moment, expunerea cronică la glicemii crescute era o realitate. Modul în care tratamentul diabetului arată astăzi, modul în care pacienții se simt la administrarea insulinei, numărul de testări ale glicemiei pe zi, calculele exacte pe care le aplicăm pentru a livra cea mai corectă doză, se încadrează într-un peisaj cu totul nou, foarte diferit de primii ani de după descoperirea insulinei. În secolul 21, pacienții cu diabet au posibilitatea de a controla eficient valorile glicemice.
”Astăzi, explică Dr. Delia Reurean Pintilei, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 livrează insulina prin pen-uri, asemănătoare ca formă unor stilouri și pot regla doza foarte precis, își măsoară glicemia cu aparate care au nevoie de o cantitate minimă de sânge, au senzori de glicemie care măsoară glucoza la nivelul țesutului subcutanat, anticipând tendințele glicemice, oferind astfel predictibilitate. Pompele de insulină de astăzi sunt dispozitive care seamănă cu cele de tip pilot-automat, care livrează insulină în funcție de valorile înregistrate de senzorul glicemic, cu minimă interacțiune din partea utilizatorului.”
Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 pot avea acum o viață foarte apropiată de a celor care au o secreție de insulină adecvată, însă este nevoie de multă disciplină, iar rolul farmacistului în acest management al diabetului este unul esențial. Farmacistul este partener în echipa medicală.
„Viitorul sună foarte bine pentru persoanele cu diabet și medicii care îi monitorizează, dacă ținem cont că în ultimii ani am avut o evoluție extraordinară în România și avem disponibile toate insulinele de ultimă generație, glucometre de ultimă generație și cele mai importante sisteme de livrare automată a insulinei și senzori de ultimă generație. Singurele limitări sunt cele legate de viteza cu care sunt aprobate și ajung la pacientul asigurat, unde există oportunitatea de îmbunătățire ”, spune Dr. Delia Pintilei Reurean.
Dr. Reurean Pintilei consideră că fiecare pacient are potențialul de a fi compliant 100%, însă sunt momente în care complianța este greu încercată de stresul generat de tratamentul unei boli cronice. „Problema este că diabetul nu ia pauză, diabetul de tip 1 nu ia vacanță, este permanent cu tine. Ca profesioniști în domeniul sănătății avem datoria să ne adaptăm și să identificăm nevoile pacientului, chiar și când acesta nu manifestă complianța scontată. Vom profesa ca medici și farmaciști pe parcursul unor epoci mult digitalizate, vom trece prin schimbări de paradigme, dar profesiile de medic și farmacist vor rămâne datorită nevoii de interacțiune interumană ”, a fost mesajul transmis de Dr. Delia Pintilei Reurean Fondator și Director de programe ”Clinica de Nutriție”, Director Medical Consultmed, către viitorii farmaciști prezenți la întâlnirea aniversară.
Înregistrarea întâlnirii, din 21 decembrie, poate fi urmărită integral AICI.
INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte
În 2021 s-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, un medicament miracol care continuă să salveze milioane de vieți în întreaga lume.
Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021, fără a uita însă de provocările pe care viitorul le dezvăluie, Comunitățile OSC – Farmacia Viitorului și RoDiabet, au organizat webinarul din 21 decembrie, fiind dedicat inovațiilor în îngrijirea diabetului și rolului farmacistului în managementul persoanelor cu diabet. Acest proiect educațional a fost susținut de partenerii Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare și Farmaciile Alphega.
FarmaciaViitorului.ro este o platformă dedicată farmaciștilor și viitorilor farmaciști și își propune să marcheze schimbările din ultimii ani și evoluția pieței farmaceutice din România, dar și să prezinte noile tehnologii folosite în domeniul sănătății și aplicații dedicate farmaciștilor. Activitățile comunității sunt susținute de partenerii Alliance Healthcare și Alphega.
RoDiabet.ro este o sursă de informare și educație în domeniul diabetului și se adresează tuturor celor interesați de impactul diabetului în societate.
FarmaciaViitorului și RoDiabet sunt comunități Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.