Parteneriatul dintre stat și societate este o investiție pe termen lung, în opinia Consilierului Prezidențial Diana Loreta Păun, potrivit căreia, ”toate ideile bune au venit, cel puțin în perioada pandemiei, dinspre asociațiile de pacienți și autoritățile s-au mulat pe aceste propuneri”. În plus, Dr. Diana Păun a arătat că ”actuala criză a însemnat adaptarea la noi realități și a deschis calea către moduri mai rapide de furnizare a serviciilor medicale către pacienți”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți CASPA.RO, ajunsă la a treia ediție, organizată pe 9 decembrie, într-un format online. Tema a fost ”Telemedicina. Care sunt prevederile legale. Cum afecteaza telemedicina relația medic – pacient – Casa de Asigurări de Sănătate.”

Deficitele structurale, scoase în evidență de criză

”Inițiativa de astăzi este înscrisă în agenda publică și aduce un subiect de mare interes la nivel național, dar și european, generat, în ultima instanță, de criza sanitară prin care trecem și care a scos, de altfel, în evidență toate deficitele structurale, care au fost neglijate ani în șir. Cred că tot ce s-a dovedit că nu funcționează în această perioadă, ar trebui să fie pus pe niște baze corecte, iar statul trebuie să aibă o capacitate crescută de a-și proteja cetățenii. Trebuie să valorificăm la maxim toate aceste oportunități care ni s-au oferit, inclusiv această digitalizare, pe care am fost obligați să o acceptăm și să ne adaptăm contextului. Pentru că soluțiile de sănătate și-au dovedit eficiența, pe toată perioada de pandemie, sistemele de sănătate la nivel global fiind supuse acestei presiuni de transformare digitală profundă, pentru a face serviciile de sănatate mai accesibile  și mai eficiente”, a arătat Dr. Păun.

Transformarea digitală, soluția adoptată și adaptată

”În timpul crizei sanitare pe care am trăit-o cu toții, așa cum ați văzut, restricțiile impuse de autorități au determinat inerent întrerupere în acordarea de servicii medicale către populația vulnerabilă și au determinat o monitorizare prin alte mijloace, iar transformarea digitală a fost soluția adoptată și adaptată la sistemul de sănătate românesc. Aceste instrumente de sănătate au fost folosite ca o alternativă viabilă pentru continuarea acordării serviciilor medicale, au fost decontate rapid și reglementările legislative s-au impus din primele săptămăni de pandemie, astfel încât să putem asigura managementul bolii pacienților”, a mai spus Consilierul Prezidențial.

Legea telemedicinei, un efort colectiv

Aceasta a salutat legea telemedicinei, ”rezultatul unui efort depus de toți actorii din sistem” și a subliniat că acum ”stă în dreptul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să asigure instrumentele necesare în practică, iar, ca să avem succes în continuare, trebuie să ne resetăm agendele digitale, la nivelul tuturor sistemelor de lucru și, inclusiv, modelele organizațiilor naționale să ni le adaptăm la acest sistem”.

Bani europeni pentru digitalizare

”Adoptarea cadrului legislativ este un prim pas, foarte important, dar trebuie să gestionăm în continuare eficient și resursele umane pe care trebuie să le instruim, bineînțeles, și resursele financiare și trebuie să asigurăm și sustenabilitatea finanțării digitalizării pe termen lung, pentru că digitalizarea impune mentenanță, anumite condiții de protecție a datelor și multe altele, dar, pentru că vorbim de finanțare, nu trebuie să uităm că există oportunități financiare la nivel european pentru aceste nevoi de digitalizare, pe care, după părerea mea, este esențial să le valorificăm la maxim”, a mai subliniat Dr. Diana Păun.

Despre Caspa.ro

Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat din iunie 2015 de Oameni și Companii, cu susținerea partenerului principal, Alliance Healthcare România. Din septembrie 2017, comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde se regăsesc proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți.