Asociaţiile de pacienţi sunt piatra de temelie a modernizării sistemului de sănătate românesc, în opinia Conf. Dr. Diana Păun (foto), Consilier de Stat, Administrația Prezidențială. În cadrul celei de-a opta ediții a Conferinței Naționale dedicate comunității CASPA (Comunitatea Asociațiilor de Pacienți), ce a avut loc pe 7 octombrie 2019, la Hotel Novotel, București, Diana Păun a arătat că preşedintele României şi-a asumat rolul de mediator între factorii de decizie din sfera sănătății publice și societate, prin crearea cadrului de dialog şi dezbatere asupra situației sistemului sanitar și asupra posibilelor soluții pentru a-l face mai corect pentru cetăţeni, mizând pe implicarea activă a tuturor actorilor.
”Asociaţiile de pacienţi din România au reprezentat dintotdeauna un partener de nădejde şi mă bucur că am ocazia astăzi să reiterez susţinerea pentru toţi actorii societății civile care apără interesele pacienţilor cu diverse afecţiuni şi depun tot efortul pentru asigurarea calităţii vieţii acestora! Nu de puţine ori am adus în discuţie sistemul de sănătate olandez, a cărui performanţă este atribuită şi rolului esenţial al asociaţiilor medicale profesionale şi al asociaţiilor de pacienţi în luarea deciziilor. Avem în România nenumărate exemple de documente şi propuneri de strategii elaborate de asociaţiilor de pacienţi, bazate pe dovezi şi pe o cunoaştere în detaliu a nevoilor şi problemelor cu care se confruntă pacienţii cu diverse afecţiuni şi care ar putea fi transpuse în strategii şi planuri de acţiune şi asumate de decidenţi”, a spus reprezentanta Administrației Prezidențiale.
”Tema ediţiei de astăzi o reprezintă sănătatea digitală. Modernizarea sistemului de sănătate nu poate fi disociată de digitalizare, o arie pe care ţara noastră are toate premisele să o valorifice în beneficiul pacientului. De la prescripţia electronică, dosarul electronic, sisteme de programări online pentru consultaţii şi până la spitalul paperless, exemplele aplicaţiilor digitalizării în sănătate sunt numeroase. Îmbătrânirea demografică este o realitate a secolului nostru, la fel cum este şi deficitul de forţă de muncă din sănătate, iar digitalizarea poate oferi soluţii pentru aceste provocări. Digitalizarea contribuie la îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor iar Recomandarea Consiliului din 9 iunie 2009 aminteşte de instrumente precum dosarul electronic al pacientului şi reţeta electronică care permit “organizarea sistemică de verificări de depistare a interacţiunilor posibile între medicamente sau a alergiilor la medicamente”. Totodată, progresul în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor contribuie şi la o mai bună monitorizare şi raportare, la elaborarea de politici bazate pe dovezi, la o difuzare mai eficientă a informaţiei în rândul pacienţilor şi personalului din domeniul medical”, a adăugat Diana Păun.
Potrivit acesteia, asociaţiile de pacienţi din România reprezintă ”o sursă inestimabilă de avantaj competitiv, un partener temeinic în procesul de digitalizare în sănătate, şi, într-un cadru mai larg, de generare a schimbării în bine a sistemului de sănătate românesc, pe care cu toţii ne-o dorim; esenţială rămâne însă valorificarea acestui avantaj”.
Întâlnirea bianuală a comunității CASPA (Comunitatea Asociațiilor de Pacienți) a devenit un eveniment de tradiție, organizat de Oameni și Companii, reprezentând o oportunitate reală de a discuta problemele actuale ale sistemului de sănătate și de a încerca identificarea unor posibile soluții pentru creșterea rolului asociațiilor de pacienți, a vizibilității și vocii lor. Fiecare ediție CASPA reunește mai mult de 100 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Programul de comunicare dedicat tuturor asociatiilor de pacienti din România a fost lansat de Oameni şi Companii în iunie 2015, incluzând până în prezent șapte conferințe naționale si patru dezbateri profesionale, la care au participat peste 480 de invitati.
Partenerii care au susținut această nouă ediție a Conferinței CASPA sunt: Alliance Healthcare Romania (Farmexpert) -unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, Gilead Science Europe – gigantul american biotech, dedicat dezvoltării de tratamente inovatoare pentru HIV / SIDA, hepatită C, cancer, boli inflamatorii, cardiovasculare și respiratorii în 35 de state la nivel mondial, cu mai bine de 11.000 angajați și peste 30 ani de expertiză în aceste domenii, Pfizer – una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial care demonstrează zi de zi, de mai bine de 20 de ani în România, că excelenţa în domeniul farmaceutic şi valorile Pfizer sunt aceleaşi pretutindeni, Janssen – compania farmaceutică a Johnson & Johnson, al cărei scop este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase (HIV/ SIDA și tuberculoză), hematologie și oncologie, imunologie şi neuroştiinţe (schizofrenie, boala Alzheimer şi ADHD), Alphega Farmacie – un concept inovativ, care reunește farmaciile independente din România, cu peste 600 farmacii înrolate în numai doi ani, din momentul lansării în România și Unifarm S.A., cu o experiență de peste 80 de ani în piața farmaceutică națională și internațională, fiind în prezent unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din România.
Partenerii instituționali ai acestui proiect sunt ANMCS: Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate, instituția preocupată de asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România – una dintre cele mai vechi federații din domeniul sănătății din România, cu 19 asociații ale diabeticilor membri, în prezent.