Aproximativ 70-80% din bolile de care suferim sunt din cauza modului în care alegem să ne trăim viața, pentru că sănătatea este o alegere individuală. Aceasta este concluzia Dr. Florin Bălănică, MBA, CDN, PhDst Endocrinologie, Fondator al #MetodeiDrBalanica – singura metoda medicala din Romania de Preventie Proactiva, Terapie si Managementul Greutatii prin Schimbarea Stilului de Viata, prezentată într-un interviu pentru Rodiabet.ro. Potrivit acestuia, diabetul, atât de tip 1, cât și de tip 2, poate fi reversat atât total cât și parțial, pornind de la schimbarea stilului de viață, pornind de la un echilibru între alimentație, mișcare, managementul stresului și viață socială și nu de la terapia medicamentoasă.
De tratat cauza, nu efectul
”Diabetul zaharat este o patologie frecvent întâlnită în România și este una din patologiile cu care noi ne ocupăm cu mare seriozitate. Diabetul duce la urmări serioase asupra calității vieții, a stilului de viață și a performanței individului. Pentru a lămuri pe toată lumea, trebuie știut că absolut toate țesuturile și organele sunt vascularizate și inervate. În momentul în care nivelul glucozei din sânge crește, din diverse motive, toate aceste țesuturi sunt scăldate în apă cu zahăr. Această baie duce, în timp, la distrugerea nervului și a vasului și, implicit, la disfuncționalitatea organului respectiv. Noi trebuie să înțelegem acest lucru și să ne îndreptăm atenția asupra cauzei și nu a efectului”, a atras atenția Dr. Bălănică.
Potrivit acestuia, ”din păcate, în România, majoritatea specialiștilor tratează efectele diabetului zaharat, adică valorile mari ale glicemiei, simptomatologia asociată și mai puțin se adresează cauzelor”.
Stilul de viață, principala cauză
Cauzele diabetului zaharat vin, potrivit medicului, din stilul de viață, în special, și mai apoi din tipul de metabolism, structura genetică și, nu în ultimul rând, proporțiile corporale:
”Orice persoană trebuie să cunoască, pe lângă greutate, raportul mușchi/oase/apă/grăsime/grăsime de pe organele interne. Este bine știut faptul că grăsimea nu este prietenă cu insulina, cu cât avem mai multă grăsime, cu atât crește rezistența periferică la insulină, acesta fiind o cauză principală a diabetului zaharat. Vă spun cu toată deschiderea că diabetul, atât de tip 1, cât și de tip 2, poate fi reversat atât total cât și parțial, pornind de la schimbarea stilului de viață, de la un echilibru între alimentație, mișcare, managementul stresului și viață socială și nu de la terapia medicamentoasă. Terapia este utilă, dar să nu uităm faptul că insulina este un hormon de creștere, iar administrată pe termen lung, duce pacientul respectiv într-un cerc vicios, acesta va dezvolta patologii asociate și își va menține o greutate crescută, tocmai din cauza faptului că administrează insulină, pentru a echilibra glicemia.”
Reversare, nu tratare, în cazul bolilor cronice
”O persoană care experimentează simptomatologia diabetului trebuie să aleagă un stil de viață sănătos pentru reversarea simptomelor diabetului. Nu aș vrea să se înțeleagă că am ceva cu tratamentul medicamentos sau cu insulino-terapia, ele sunt utile, dar, pe termen lung, persoanele cu diabet trebuie să își schimbe stilul de viață, pentru că acesta trebuie să reprezinte primul pas în prevenția proactivă și terapia oricărei patologii. Am folosit cuvântul reversat și nu tratat, deoarece orice medic sau specialist trebuie să se gândească la reversarea, nu la tratarea oricărei boli cronice”, a mai spus Dr. Bălănică.