”Având în vedere ca Diabetul zaharat de tip 1 își are debutul în perioada copilăriei, și că pacientul pediatric nu este un adult în miniatură, cred că o specilitate distinctă de diabetologie pediatrică ar fi utilă. La toate manifestările internaționale la care am fost acceptată să particip- ISPAD Science School 2022 și DOM School 2023- eram un pediatru între endocrinologi și diabetologi pediatri”, a declarat pentru platforma RODIABET, Dr. Gabriela Florian, medic primar pediatru, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medic şef secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Pentru a veni în ajutorul copiilor cu diabet ar trebui schimbată atitudinea generală, care ar trebui sa fie una preventivă și nu reactivă. Evoluția pacientului în ceea ce privește complicațiile micro și macrovasculare este cu atât mai bună, cu cât echilibrul glicemic din primii ani de viață cu diabet este mai bun și asta înseamnă acces la educație medicală de calitate.
”Să putem oferi aceste informații actualizate și să știm să învățăm pacienții și aparținătorii ce înseamnă, ce trebuie să facă, iar dacă este necesar să folosească tehnologia accesibilă corect în tratarea și monitorizarea acestei boli, noi ca medici trebuie să fim bine pregătiți și să avem o echipă bine instruită alături – asistent medical, nutriționist și psiholog”, atrage atenția medicul.
Registrul Internațional Sweet, o rețea de centre certificate pentru diabet
Conform site-ului oficial al acestei inițiative, Sweet este o “rețea globală în creștere de centre certificate pentru diabet, care urmărește să îmbunătățească calitatea și să reducă inegalitățile în îngrijirea diabetului la copii și adolescenți, permițând rezultate îmbunătățite si optimizarea rezultatelor la copii și tineri cu diabet”. Acest program a fost inițiat ca și proiect de sănătate publică în cadrul Programului UE, dar ulterior a devenit o entitate independentă și cuprinde centre din toată lumea.
Contribuția financiară este stabilită în functie de clasificarea economică a fiecărei țări. Consimțămintele, care sunt completate de către pacienți și aparținători, trebuie traduse în limba română, și, ulterior aprobate de comisia de etică a spitalului. Nu sunt introduse datele unui pacient, înainte ca acceptul să fie consemnat. Informațiile solicitate se introduc de două ori pe an, iar medicul are posibilitatea să dispensarizeze, general sau unitar, evoluția fiecărui pacient, inclusiv poate fi evaluată complianța la tratament, respectarea indicațiilor și prezentarea la programare conform recomandărilor.
”În momentul în care din punct de vedere medical, ești în fața unui caz dificil de gestionat, iar posibilitățile centrului pentru anumite teste nu sunt disponbile, există șansa de a căuta pe harta centrelor, care dintre colegi s-a confruntat cu aceeași situație, ce atitudine și ce rezultat a avut. În acest fel, și ca centru mic, județean, ai posibilitatea să te ocupi de pacienții pediatrici diagnosticați cu orice tip de diabet, la un nivel ridicat și cu acces la investigatii medicale esențiale, ” a spus Dr. Gabriela Florian.
Centre medicale din România înscrise în Registrul Internațional Sweet
Medicul ne-a declarat că în acest moment fac parte din această rețea 4 spitale din România – Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie medicală specifică şi Recuperare pentru copii şi tineri “CRISTIAN ŞERBAN” Buziaş – centru de referintă , 2 spitale din București- Spitalul de evaluare pentru copii și adolescenți – centru asociat si Spitalul Elias – în curs de acreditare pentru a deveni centru de referință si Spitalul Județean de Uurgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare – încadrat ca centru asociat, deorece are raportați sub 150 copii.
Protocoalele ISPAD si protocolul terapeutic aprobat de comisia de diabet din România
Dr. Gabriela Florian a amintit că protocolul pentru copiii cu diabet al comisiei de diabet din țara noastră are ca și referință capitole din Protocolul ISPAD (Internațional Society for Pediatric and Adolescent Diabetes), publicat în Diabetes Care. Protocolul ISPAD este un protocol actualizat la fiecare 2 ani.
Fiecare țară are propriul protocol de diabet elaborat, care se întocmește pe baza studiilor publicate și protocoalelor internaționale actualizate, iar în ceea ce privește diabetul pediatric, ghidul ISAPD si ADA sunt ”pietrele de temelie”. Aceste ghiduri trebuie cunoscute de fiecare medic care gestionează pacienți pediatrici diagnosticați cu diabet.
Incidența diabetului în rândul populației pediatrice din Maramureș
Diabetul zaharat de tip 1 în România este o boală cu incidența, în 2022, de 13.6%, în creștere conform raportării ONROCAD.
”O incidenta exactă, în județul Maramureș, nu poate fi raportată deoarece nu sunt date demografice care să permită acest calcul, dar în județul nostru, pe secția de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare ajung internați cu diagnosticul de diabet zaharat tip 1 la debut, între 16 și 22 de pacienți pe an, și 2-3 cazuri de diabet zaharat de alt tip ( 2 sau MODY). Prevenția, în cazul diabetului de tip 1, e un deziderat, atât al medicilor, cât și al părinților și pacienților; o situație la care centre cu mult mai multă experiență decât noi, nu au gasit un răspuns, după ani de cercetare”, ne-a declarat Dr. Gabriela Florian.
Domnia sa crede că ceea ce s-ar putea face ar fi un diagnostic stabilit la timp, cu identificarea anticorpilor în situații particulare și accesul la terapie, urmând atitundinea centrelor cu experiență din jurul nostru.
”Centre specializate din întreaga lume au campanii continue de informare a medicilor și a părinților, pentru a detecta la timp simptomele de la debutul acestei patologii, pentru a putea interveni la timp și pentru a putea să prevenim apariția cetoacidozei diabetice, a conchis Dr. Gabriela Florian, medic primar pediatru, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medic şef secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.