Material scris pentru platforma specializată DespreObezitate.ro de Dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
În ultimii ani prevalența infertilității în rândul cuplurilor a prezentat o creștere constantă. Se estimează că aproximativ 15% dintre cuplurile din întreaga lume întâmpină dificultăți în a obtine o sarcină. Infertilitatea este definită ca eșecul de a obține o sarcină după 12 luni de contacte sexuale neprotejate. Datele arată că infertilitatea feminină contribuie la 35% (din cazurile totale de infertilitate), 30% implică probleme doar din partea bărbaților, 20% dintre cazuri sunt determinate de probleme mixte (atât la femei, cât și la bărbați), iar 15% din cazurile de infertilitate rămân inexplicabile.
Potrivit OMS, la nivel mondial, 1 din 6 adulți este afectat de infertilitate. Pe lângă factorii fiziologici, legați de vârstă, fertilitatea feminină este afectată și de condițiile legate de patofiziologia organelor de reproducere și de câțiva alți factori legati de mediul și stilul de viață. Endometrioza, funcțiile ovariene dereglate, infecțiile tubare și factorii uterini si cervicali constituie cele mai frecvente patologii de reproducere. Exista si cazuri de infertilitate feminină de etiologie necunoscută.
Există un interes din ce în ce mai mare pentru stilul de viață (dieta, activitatea fizică, IMC, fumatul, alcoolul, cofeina, stresul psihologic, substanțele psihoactive si factorii socioeconomici) în contextul fertilității. Numeroase dovezi stiintifice indică o legătură între dietă și fertilitatea feminină.
Stilul de viață – aportul caloric și compoziția dietei (carbohidrații, proteinele, lipidele, precum și conținutul de vitamine si minerale) – pare a fi deosebit de importantă în contextul infertilității cauzate de endometrioză și tulburări de ovulație. Datele arată că o dietă bogată în grăsimi trans, carbohidrați rafinați și zaharuri adăugate pot afecta negativ fertilitatea. Dimpotrivă, o dietă mediteraneană, bazată pe un consum ridicat de legume (inclusiv leguminoase), fructe, ulei de măsline, carbohidrați nerafinați, pește gras și vin roșu, cu un consum redus de carne roșie și zaharuri simple, lactate și carne de pasăre cu conținut scăzut de grăsimi, are un impact pozitiv asupra fertilității feminine. Totodata, dieta mediteraneană a fost asociată cu modificări favorabile asupra rezistenței la insulină, diverse tulburări metabolice și obezitate.
Atât sensibilitatea la insulină, cât și metabolismul glucozei pot afecta semnificativ ovulația și fertilitatea feminină. Studiile arată că un consum de produse cu indice glicemic ridicat poate crește rezistența la insulină, dislipidemia și stresul oxidativ, afectand negativ fertilitatea și funcțiile ovariene. În plus, creșterea aportului de proteine poate îmbunătăți echilibrul carbohidrați-insulină, ceea ce pare a fi important în tratarea infertilității din cauza lipsei ovulației. Sunt necesare studii viitoare privind rolul proteinelor în dieta femeilor care încearcă să rămână însărcinate.
O dietă nesănătoasă poate perturba compoziția microbiomului intestinal si sunt studii în derulare care investighează dacă compoziția microbiotei se corelează cu frecvența infertilității.
Este important de mentionat că frecvența și intensitatea activității fizice pot afecta în mod diferit fertilitatea: sporturile practicate intensiv (care influențează axa hipotalamus-hipofizară), pot duce la amenoree hipotalamică și, ulterior, pot duce la infertilitate. Se recomandă o activitate fizică moderată pentru a îmbunătăți funcția ovariană și fertilitatea, în special în rândul femeilor supraponderale sau cu obezitate.
Există multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește eficienta suplimentelor în creșterea fertilitatii. S-a stabilit că femeile aflate la vârsta fertilă ar trebui să primeasca suplimente cu acid folic. Mai mult, majoritatea oamenilor se confruntă cu deficit de vitamina D și iod. Este important să controlăm concentrațiile lor din sânge și să luăm în considerare suplimentarea, dacă este necesar.
Publicat de o echipă de cercetători de la Harvard în 2007, studiul „Fertility Diet” a aratat că femeile cu infertilitate din cauza lipsei ovulatiei care au urmat acest tip de dietă, au prezentat un risc cu 66% mai mic de infertilitate și un risc mai redus cu 27% de infertilitate din alte cauze, comparativ cu femeile care nu au respectat-o. Recomandările din dietă sunt urmatoarele:
- Mai puține proteine animale și mai multe proteine vegetale
- Mai multe alimente bogate în fibre
- Alimente cu indice glicemic scăzut (inclusiv cereale integrale)
- Mai multe surse vegetariene de fier și mai puține surse de carne
- Mai puține grăsimi trans și mai multe grăsimi mononesaturate (din alimente precum avocado și ulei de măsline)
- Lactate bogate în grăsimi
- Multivitamine
În general, consumul unei varietăți de legume în cantități adecvate, alegerea grăsimilor mononesaturate în loc de grăsimile saturate și trans, consumul de cereale integrale și alimente bogate în calciu, inclusiv lactate, vă va ajuta să satisfaceți nevoile de nutrienți și să promovați o stare de sănătate.
Întrucât dieta și stilul de viață par a fi factori importanți care influențează fertilitatea este necesară extinderea cunoștințelor în acest domeniu pentru a avea cat mai multe raspunsuri.
Doamna Dr. Georgiana Bernea poate fi urmarita de cei interesati pe paginile https://www.instagram.com/ și https://www.facebook.com/Bernea-Georgiana.