Multe persoane se pot afla în faza premergătoare diabetului, fără să ştie acest lucru. Explicaţia este simplă: prediabetul nu are simptome clare, se instalează lent, iar semnele acestuia sunt uşor de confundat cu cele ale altor afecţiuni.
„Cea mai mare parte din glucoza din sânge provine de la alimentele pe care le consumăm. Când alimentele sunt digerate, zaharurile ajung în fluxul sanguin. Este nevoie de insulină – hormon care este produs de pancreas – pentru ca acestea să fie „mutate“, transportate apoi la nivelul intracelula. În prezenţa insulinei circulante, glucidele ajung astfel la celule, fapt ce face ca glicemia să revină la nivele considerate normale. La persoanele cu prediabet, din cauza unei rezistenţe la insulina proprie – mai ales la persoanele supraponderale sau obeze – sau o scădere a sensibilităţii la insulină, acest proces nu funcţionează corespunzător. Ca urmare, nivelul de zahăr din sânge devine tot mai crescut”, explică dr. Julieta Cristescu.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro