În cadrul celui mai recent webinar Ora specialistului, cu titlul „Pacientul oncologic – boala de fond, recuperarea medicală, managementul durerii și al edemului limfatic”, Dr. Mădălina Sideri, medic primar Medicină Fizică și de Reabilitare în cadrul NORD – Grupul Medical Provita, a abordat în prezentarea sa, aspectele recuperării medicale în oncologie.

Dr. Mădălina Sideri a explicat de ce este importantă recuperarea medicală pentru pacienții cu cancer, subliniind beneficiile aduse: „Pacienții cu cancer trăiesc mai mult datorită accesului la investigații și tratament avansat și datorită medicilor oncologi, motiv pentru care contribuția recuperării medicale este necesară în efortul de a menține și de a restaura funcționalitatea, de a maximiza independența, de a reduce povara simptomelor pacienților și în final de a crește calitatea vieții.”

De asemenea, Dr. Sideri a reiterat impactul activității fizice în gestionarea afecțiunilor oncologice: „American Cancer Society stipulează că pentru cei mai mulți oameni, exercițiul fizic este sigur și folositor, înainte de intervențiile oncologice, în timpul tratamentului și după tratamentul oncologic.”

Includerea pacientului oncologic într-un program de reabilitare este la fel ca pentru orice altă categorie de pacienți; începe cu evaluarea clinică și funcțională și sunt folosite scale de evaluare și monitorizare. Dr. Mădălina Sideri a explicat ce implică evaluarea clinică a pacientului: „Evaluarea clinică a pacientului înseamnă evaluarea mobilității articulare, testarea forței, rezistenței musculare, a flexibilității, a echilibrului, a capacității aerobe și a rezistenței, a funcționalității și mobilității, în scopul de a oferi un program de recuperare adaptat cu nevoilor fiecărui pacient.”

Abordarea personalizată reprezintă unul dintre aspectele importante din cadrul recuperării medicale în oncologie„Indicația de recuperare medicală trebuie să vină de la medicul oncolog curant, în contextul patologiei neoplazice și a bolilor asociate”, a completat Dr. Mădălina Sideri.

„American Cancer Society și Organizația Mondială a Sănătății recomandă creșterea progresivă a activității fizice. Pentru oamenii sănătoși înseamnă 150-300 minute de activitate fizică pe săptămână de intensitate moderată sau 75-150 minute de activitate fizică intensă, împărțită pe episoade mai lungi de 10 minute, de preferat de cel puțin 5 ori pe săptămână și care să conțină un antrenament de rezistență de cel puțin două ori pe săptămână, precum și un program de stretching de cel puțin două ori pe săptămână”, a completat medicul primar Medicină Fizică și de Reabilitare.

Recomandările de activitate fizică, menționate anterior, prezintă indicații în aproape toate patologiile, inclusiv în cancer: „Acest tip de antrenament de rezistență prezintă multiple beneficii, adică creșterea forței și rezistenței și puterii musculare, creșterea masei osoase și musculare, creșterea controlului neuromuscular, stimularea eliberării hormonilor de creștere, reglarea nivelului glucozei în sânge și creșterea capacității aerobe a pacientului.”

Un alt aspect, precizat de Dr. Mădălina Sideri, este reprezentat de complexitatea reabilitării medicale în oncologie„Reabilitarea medicală în oncologie nu înseamnă doar exercițiul fizic sau mai exact programe personalizate de kinetoterapie, ci și termoterapie, aplicații de cald și rece, terapie manuală și masaj, proceduri analgezice TENS, desigur, nu aplicate direct pe zonele tumorale. O atenție specială acordăm disfunțiilor planșeului pelvin, însemnând incontinență și durere cronică, folosind evaluarea și reeducarea musculară cu (EMG) – biofeedback, procedură recomandată de toate societățile medicale și cu recomandare fermă din partea American Cancer Society.”

„Abordăm complex și complet tratamentul edemului limfatic cu toate posibilele lui localizări din terapia decongestivă manuală. De asemenea, folosim orteze și dispozitive ajutătoare; o orteză dinamică, spinomed, care stimulează musculatura posturală și pe care o folosim la pacienți cu patologie vertebrală înainte sau după intervențiile minim invazive nedorite”,  a mai explicat Dr. Mădălina Sideri.

Programul de reabilitare prezintă un impact benefic în gestionarea afecțiunilor ongologice. Dr. Mădălina Sideri, a prezentat principalele cauze pentru care s-au adresat pacientele cu cancer de sân, precizând:

  • Edemul limfatic
  • Capsulita retractilă și disfuncția coafei rotatorilor
  • Sindromul de retea axilară
  • Sindromul dureros post mastectomie: durerea de sân fantomă, alodinia incizională, neurinoamele, durerea mușchiului pectoral, neuropatia intercostobrahială, cu multiple aspecte, care de multe ori merge către durerea cronică – acea durere care apare la mai mult de 10% dintre pacientele cu mastectomie sau care durează mai mult de 3 luni.
  • Sindromul miofascial
  • Radiculopatia cervicală
  • Plexopatia brahială
  • Efectele secundare ale inhibitorilor de aromatază: sindromul de canal carpian, trigger finger, poliartralgii

Durerea cronică postoperatorie apare la mai mult de 10% dintre pacienții care au suferit chirurgie mamară. Acest tip de durere nu apare numai la pacientele cu chirurgie mamară, ci apare și după amputații, toracotomii și histerectomii”, a mai completat medic primar Medicină Fizică și de Reabilitare.

În finalul intervenției sale, Dr. Mădălina Sideri a explicat ce implică conceptul de management multimodal al pacientului oncologic, care se aplică  în cadrul Centrului Integrat de Terapia Durerii NORD. Managementul multimodal al pacientului oncologic, include:

  • Reabilitarea medicală
  • Terapia decongestivă complexă a edemului limfatic
  • Evaluarea și reeducarea disfuncțiilor planșeului pelvin
  • Terapii de reducere a sindromului de sensibilizare centrală – stimularea magnetică transcraniană repetitivă și stimularea transcranială cu curent direct

În acest context, medicul a subliniat aspectul colaborării „pacienții cu dureri sunt raportați  către colegii din terapia intervențională”. Printre terapiile intervenționale, menționate de Dr. Mădălina Sideri, se află:

  • Ablația termică prin radiofrecvență;
  • Radiofrecvența pulsată;
  • Vertebroplastia, Kyphoplastia;
  • Osteocool;
  • Infiltrații epidurale cu cortizon și anestezic;
  • Rizotomia endoscopică;
  • Cordotomia;
  • Implantul de neurostimulator medular;
  • Implantul de pompă de morfină;
  • Infuzia continuă cu Ketamină.

 

***

Dr. Mădălina Sideri, medic primar Medicină Fizică și de Reabilitare, cu experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neuromusculoscheletale. În contextul multidisciplinar al Centrului Integrat de Terapia Durerii din cadrul NORD – Grupul Medical Provita, oferă expertiză de reabilitare medicală în multiple patologii, inclusiv în patologia oncologică.

Webinarul Ora specialistului: Pacientul oncologic – boala de fond, recuperarea medicală, managementul durerii și al edemului limfatic a fost organizat de Oameni și Companii, cu suportul NORD-Grupul Medical Provita.

Eveniment promovat de EventsMax.ro.